Karob, čili svatojánský chléb, býval u nás dříve známou pochoutkou. Jedná se o tmavé, asi 20 cm široké dlouhé lusky rohovníku obecného, stromu pocházejícího z Blízkého východu.
Konzumovat se mohou semena i dužnina. Sušené lusky se melou na prášek podobný kakau. Hmotnost karobových semen je téměř stejná, proto byla dříve využívána k určování hmotnosti drahých kamenů a zlata (z arabštiny „kirat“ = zrno, řecky „karation“), z čehož je odvozen i český název karát.
Je zdravější variantou kakaa a čokolády – obsahuje méně tuků a má asi o třetinu nižší kalorickou hodnotu, přičemž například v pečivu jej od kakaa téměř nerozeznáte (kakao obsahuje 17 % tuku a asi 1760 kJ ve 100g; hořká čokoláda 32 % tuku asi 2200 kJ ve 100g; karob obsahuje 4 % tuku a asi 1100 kJ ve 100g).
Hlavní výhody karobu
- Nízká pravděpodobnost vzniku alergie na karob – je vhodný pro osoby alergické na kakao.
- Do karobových výrobků se nemusí přidávat řepný cukr a tuk pro zjemnění, karob je sám o sobě dost sladký a má jemnou konzistenci
- Na rozdíl od kakaa karob neobsahuje zdraví škodlivé methylxantiny.
- Má příznivý vliv na snižování hladiny cholesterolu v krvi díky obsahu vlákniny (pektin).
- Obsahuje vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, draslík a železo.
Využití karobu v potravinářství
- Všestranná náhražka kakaa a čokolády, v dobách nedostatku dokonce náhražka kávy.
- Pro zlepšení senzorických vlastností se přidává do nápojů, cukrovinek a likérů.
- Vláknina karobu se využívá jako příměs do kojenecké stravy pro děti, které „ublinkávají“.
- Izoluje se z něj přídatná láska karubin E-410 (lokustová guma), která výborně váže vodu a slouží jako zahušťovadlo.
Zdroj: www.viscojis.cz/teens