• 300 g vařené červené řepy
  • 4 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 100 g mletých mandlí
  • 30 g mletých slunečnicových semínek
  • 4 lžíce oleje
  • 100 g hořké čokolády

Uvařenou červenou řepu rozmixujeme v mixéru. Vlijeme do mísy a přidáme ostatní suroviny a promícháme.

Přidáme na kousky nalámanou hořkou čokoládu.

Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 40 minut.

Přečtěte si také:

Trávicí potíže – střevní záněty a rakovina střev

na Ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.