Čaj je nejen oblíbeným nápojem, ale může být také díky svým účinkům na náš organismus pomocníkem při cestě ke štíhlé linii.

Černý čaj

Černý čaj obsahuje flavonoidy – látky, které mají na naše tělo detoxikační účinky. Detoxikace je doporučována před hubnutím. Pokud je tělo zaneseno škodlivými odpadními látkami, zadržuje mimo jiné nadbytek vody, což vám brání zhubnout. Kromě toho černý čaj potlačuje pocit hladu.

Zelený čaj

Zelený čaj patří k nejoblíbenějším čajům na světě. Je známý svými antioxidačními účinky. Zelený čaj pomáhá při trávících problémech, chrání před nemocemi srdce a cév, roztroušenou sklerózou a dokonce i před rakovinou. Také urychluje uvolňování zásob tuků v těle, čímž napomáhá hubnutí. Pravidelné pití zeleného čaje vám pomůže odbourat tuky během fyzické aktivity. Kofein (thein), obsažený v zeleném čaji, nastartuje váš metabolismus, zatímco velké množství manganu začne odbourávat tukové zásoby. Antioxidanty zase pomohou očistit vaše tělo od odpadních látek. Pokud chcete zhubnout pomocí zeleného čaje, dejte si čerstvý sypaný, který obsahuje dostatečné množství katechinů, látek nezbytných pro proces spalování tuků.

Matcha tea

Čaj Matcha je speciální druh zeleného čaje, který se pěstuje na zastíněných kopcích Japonska. Z čajovníkových keřů se sklízejí pouze nejjemnější a nejzelenější lístky, které se ručně rozemelou na jemný prášek. Čaj Matcha je proto nejdražším zeleným čajem na světě. Síla Matcha tea se projevuje během fyzické aktivity. Matcha dokáže zvýšit schopnost vašeho těla spalovat kalorie až čtyřnásobně. Matcha tea je doslova nabitý antioxidanty, obsahuje jich mnohem více než granátová jablka a borůvky, považované za super potraviny. Tajemství Matcha tea spočívá v tom, že pracuje jako blokátor tuků. Naváže se na tukové buňky a zabrání jim proniknout do těla. Tuk je nucen projít pouze střevním traktem. Zanedbatelné nejsou ani silné detoxikační účinky Matchi.

Bílý čaj

Bílý čaj obsahuje velké množství antioxidantů i minerálů. Kromě toho, že vás osvěží, vám také pomůže zbavit se nadbytečných kil. Bílý čaj podporuje odbourávání tuků z tukových zásob a brání ukládání tuku do tukových buněk. Můžete ho podobně jako zelený čaj pít horký nebo také studený.

Čaj yerba maté

Yerba maté je oblíbeným čajem, který vám pomůže zhubnout. Nejedná se o čaj v pravém slova smyslu, yerba maté totiž není připravována z lístků čajovníku, ale z lístku cesmíny paraguayské. Cesmína paraguayská je stále zelený keř rostoucí v Jižní Americe. Yerba maté snižuje chuť k jídlu, zahání pocit hladu, zrychluje metabolismus, podporuje spalování tuků a snižuje jejich schopnost uložit se v těle jako zásobní tuk. Vaši snahu zhubnout podpoří také detoxikační, povzbuzující i antidepresivní účinky čaje yerba maté. Při hubnutí nezřídka pociťujeme únavu a mírnou depresi. Krátkodobý pocit nadšení nezřídka vystřídá únava, nechuť k pohybu a touha po sladkém či jiném kalorickém jídle. Potřebujeme povzbudit, zahnat chuť na sladké i špatnou náladu. V tom nám může maté bez problémů pomoci.

Čaj rooibos

Rooibos obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Rooibos snižuje hladinu glukózy v krvi, vysoký krevní tlak, působí příznivě na kvalitu pleti. Silné antioxidační účinky mu propůjčuje vysoký obsah flavonoidů. Rooibos vám pomůže při hubnutí tím, že snižuje chuť na sladké. Jeho mírně sladká lahodná chuť uspokojí vaši touhu po sladkém a ochrání vás tak před nabíráním kil. Navíc snižuje hladinu cukru v krvi, vysoký krevní tlak a působí příznivě na trávení. Rooibos podpoří vaše hubnutí také svými detoxikačními účinky. Jeho další výhodou je, že neobsahuje kofein. Můžete ho proto vypít libovolné množství. Rooibos je vhodný i pro malé děti.

Čaj Pu-erh

Pu-erh patří k nejstarším čajům na světě. Kromě detoxikačních účinků působí také jako přírodní antidepresivum i jako podpora při koncentraci a dalších činnostech mozku. Stejně jako černý čaj, Pu-erh potlačuje pocit hladu. Jeho schopnost pomoci vám zhubnout spočívá také v silných detoxikačních účincích. Nevýhodou je jeho zemitá chuť, která nemusí každému vyhovovat.

Tento čaj podporuje spalování tuků, pomáhá snižovat váhu, zlepšuje činnost jater, reguluje látkovou výměnu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Čaj Oolong

Oolong je druh čínského čaje, zpracovaného tak, že se čajové lístky nechávají zvadnout na prudkém slunci, následně procházejí procesem oxidace a rolováním, aby z nich byla vytlačena buněčná šťáva. Tento netradiční způsob výroby dodává čaji Oolong účinky, které v lidském organismu podporují proces spalování tuků a hubnutí.

Čaj Lapacho

Čaj Lapacho nepatří mezi pravé čaje. Jedná se totiž o výluh z kůry stromu Lapacho. Čaj Lapacho vám pomůže zhubnout zejména díky svým detoxikačním účinkům. Dále obsahuje celou řadu minerálních látek, odstraňuje z těla škodliviny, posiluje činnost vnitřních orgánů, podporuje trávení a látkovou výměnu.

Hannasaki

Pomáhá odbourávat tukovou tkáň, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, detoxikuje organismus, posiluje imunitní systéma je bohatý na minerální látky.

Zázvorový čaj

Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje trávení, zlepšuje látkovou výměnu, pomáhá při léčbě zažívacích potíží.

Přečtěte si také:

Celulitida postihuje ženy už od puberty. Pomáhají masáže, lasery anebo extrémní chlad

na Ordinace.cz