Co je pro naše zdraví prospěšné? V souvislosti s touto otázkou se často hovoří o probiotikách. S nimi pak souvisí prebiotika. Víte však, co tyto termíny znamenají?

PROBIOTIKUM je mikrobiální součást stravy, která má při konzumaci v dostatečném množství příznivé účinky na zdraví. Jednoduše řečeno, jsou to prospěšné bakterie, nejčastěji z rodu Lactobacillus a Bifidobacterium. Tyto bakterie totiž chrání organismus před patogeny, které mají negativní vliv na lidský organismus.

Probiotické bakterie se nacházejí především v jogurtech a jogurtových nápojích, dále je pak obsahují tvrdé sýry typu ementál a zelenina konzervovaná mléčným kvašením – například kysané zelí.

Jaké funkce plní probiotika v lidském organismu?

  • napomáhají obnovení střevní mikroflóry (nejen) po užívání antibiotik
  • jsou důležité pro správnou funkci zažívacího systému
  • celkově zvyšují odolnost organismu
  • jsou důležité pro syntézu některých vitamínů
  • zkracují nebo zmírňují příznaky zánětlivých střevních onemocnění a průjmů
  • upravují střevní pasáž a konzistenci stolice
  • zmírňují projevy nesnášenlivosti vůči mléčnému cukru – laktóze

PREBIOTIKA pak představují nestravitelnou složku naší stravy, která slouží jako potrava pro probiotika a vytváří vhodné podmínky pro jejich správný růst a aktivitu.

Prebiotika jsou obsaženy v jogurtech, jogurtových nápojích, chlebě, cereáliích, ale i v ovoci a zelenině. Ze zeleniny najdeme nejvíce prebiotické vlákniny v česneku, cibuli nebo pórku.

Jaké funkce plní prebiotika v lidském organismu?

  • mají pozitivní vliv na složení mikroflóry zažívacího traktu
  • zvětšují objem stolice a tím zlepšují střevní pasáž
  • uplatňují se v prevenci zácpy a v prevenci vzniku nádorů tlustého střeva a konečníku
  • snižují hladinu krevních tuků a cholesterolu
  • podporují vstřebávání některých minerálních látek (např. vápníku)
  • podporují imunitu

 

Zdroj: www.zijzdrave.cz

Naučíme vás žít zdravěji.