Jablečný ocet se na léčení nejrůznějších neduhů používá od pradávna. Dokonce už Hippokrates věděl o jeho mimořádně příznivých účincích na naše zdraví. Znal je i Kryštof Kolumbus – když tehdy roku 1492 objevil Ameriku, na palubě lodi měl sudy s jablečným octem. Celé posádce totiž dodával potřebné vitamíny, aby je nedostihly kurděje.

Jablečný ocet obsahuje draslík, vápník, sodík, fosfor a stopové prvků (hořčík, železo,..). Za své léčivé účinky vděčí především vysokému obsahu minerálů a schopnosti spojovat draslík s ostatními prvky. Má nízký obsah cukru. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamín C, kyselinu listovou. Díky obsahu kyseliny octové má výrazné dezinfekční účinky. Není ho třeba uchovávat v lednici.

Účinky jablečného octa

Antibakteriální účinky

Díky obsahu kyseliny octové a vitamínu C brání kažení zubů, čistí střeva od nežádoucích hnilobných bakterií a má příznivý vliv na přirozenou střevní mikroflóru. Pomáhá tak předcházet průjmům, zácpám a nadýmání.

Působí léčivě při infekcích dýchacích cest, bolestech v krku, gynekologických zánětech i při zánětech močových cest.

Posiluje trávení a detoxikuje

1-2 lžičky ve sklenici vody před hlavními jídly zlepší funkci žaludku. Působí proti překyselení žaludku, nadměrné tvorbě žaludečních šťáv, pálení žáhy (med a jablečný ocet 1:1 s trochou citronové šťávy = kyselá chuť, ale v organizmu zásaditá reakce). Zmírňuje ranní těhotenskou nevolnost.

Detoxikuje, protože má v těle zásaditou reakci, podobně jako čerstvé ovoce a zelenina. Za účelem detoxikace se doporučuje vypít před každým jídlem velkou sklenici vody s 1 lžící jablečného octa.

Zvyšuje okysličování krve

Léčí poruchy krevního oběhu, otoky žil a křečové žíly (obklady), hemoroidy. Zvyšuje krevní srážlivost, pomáhá léčit nadměrné menstruační krvácení. Draslík je důležitý pro správnou činnost srdeční svaloviny. Upravuje krevní tlak a hladinu cholesterolu.

Snižuje cukr v krvi

Při každodenním užívání dokáže jablečný ocet zlepšit citlivost na inzulín a snížit cukr v krvi. Vždy je však třeba jej zředit s vodou nebo džusem, či konzumovat s olejem jako zálivku. Přece jen i ocet je kyselina a tak může spálit jemné sliznice trávicího traktu.

Pomocník při hubnutí

Jablečný ocet zvýšením hladiny kyslíku v krvi zrychluje energetický metabolizmus a pomáhá tak organismu lépe spalovat tuky. Vláknina pektin, obsažená v jablečném octu, má schopnost zvětšovat svůj objem bobtnáním, což navozuje pocit sytosti a snižuje pocit hladu. Bylo by ale bláhové myslet si, že všechno zvládne za vás. Účinky jablečného octa samozřejmě podpoříte zdravou životosprávou a pohybem. Ocet má na hubnutí dobrý vliv také tím, že dobře zprůchodňuje střeva.

Pomáhá při bolestech kloubů a dně

Údajně rozpouští krystaly kyseliny, které snižují pohyblivost kloubu a způsobují stárnutí organismu.

Zevní použití

Jablečný ocet má také úžasné účinky při zevním použití. Rozjasňuje pleť, vlasům dodává hebkost a lesk. Ve formě obkladů rychle hojí sportovní zranění, otoky a bolesti kloubů.

Užívání jablečného octa

Pokud budete chtít jablečný ocet používat v kuchyni, můžete s ním nejen skvěle dochutit svoje pokrmy, ale také ho popíjet. Vždy ho ale řeďte vodou! Do sklenice s vodou dejte maximálně 2 lžičky octa, pijte vždy 20 minut před jídlem. Moc si ale nepochutnáte. Zejména, pokud máte citlivý žaludek, může vám pití octa způsobovat problémy. Pak je možnost užívání jablečného octa formou potravinových doplňků.

Přečtěte si také:

Srdeční infarkt u žen může mít jiné příznaky než u mužů

na Ordinace.cz