Jablko je právem považováno za krále ovoce, protože nachází široké kulinářské a terapeutické uplatnění a dá se kombinovat téměř se všemi druhy jídel.

Jablko je antidiaroické (působí proti průjmu), laxativní (projímavé), diuretické (močopudné), depurativní (čistí krev), hypolipidemické (snižuje hladinu tuků v krvi), choleretické (zvyšuje tvorbu žluče), zklidňuje nervovou soustavu a má alkalizující a antioxidační účinky. Každodenní konzumace jablek prospívá jak zdravým, tak nemocným.

Jablka přímo ovlivňují peristaltiku střev a upravují jejich funkci, a to jak při průjmu, tak při zácpě. Pektin ve střevech zachycuje vodu a různé odpadní látky a podporuje vylučování toxinů se stolicí.

Jablečný pektin může zabránit růstu rakovinného nádoru tlustého střeva. Proto se konzumace jablek doporučuje lidem s vysokým rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva, jakož i těm, kteří již podstupují léčbu nebo mají za sebou úspěšnou operaci a chtějí předejít recidivě.

Konzumace jablek pomáhá při léčení chronického kožního ekzému, který je způsobený nevyloučenými odpadními látkami metabolismu.

Jablka neobsahují téměř žádný sodík a jsou bohatá na draslík,snižují tedy krevní tlak.

Jelikož jablečný pektin ve střevech absorbuje žlučové soli, z nichž tělo vyrábí cholesterol, snižuje každodenní konzumace dvou až tří jablek jeho hladinu v krvi. Jablka také zabraňují ukládání cholesterolu v cévách a jejich následnému zužování. Pomáhají předcházet tvoření krevních sraženin. Pravidelnou konzumací jablek lze rovněž předcházet zužování koronárních arterií, a tedy i infarktu myokardu

Stabilizují hladinu cukru v krvi, a proto je mohou do svého střídmého jídelníčku zařadit i lidé trpící cukrovkou.

Povzbudivě působí na nervovou soustavu, celkově posilují organismus.

Jejich vláknina je blahodárná pro náš metabolismus.

Jelikož jablka svými choleretickými a čisticími účinky podporují pravidelné vyprazdňování jater, doporučují se při chronické hepatitidě, steatóze (tukové degeneraci jater) způsobené nadměrnou konzumací alkoholu a při cirhóze. Špatná průchodnost jater může zapříčinit mnoho kožních onemocnění. Ulehčují funkci jater a tím snižují pravděpodobnost vytváření žlučových kamenů

Jablka také pomáhají při odstraňování hlenu z plic a chrání je proti nepříznivému účinku kouření.

Bohužel jejich obliba neustále upadá, jelikož trh nabízí stále nové druhy ovoce, které lákají víc. Tak si dejte jablko, protože je to dostupné, výjimečné ovoce .

Sušená jablka-zdravé mlsání.Více o sladkostech v článku Dobrá zpráva: Existují sladkosti, po kterých se netloustne na ordinace.cz