Přepadlo vás nachlazení a nechcete hned užívat léky? Pak zkuste naše rady, které znali už naši předkové a uvidíte, že můžete  organizmu účinně ulevit i bez chemie.

1. Konzumujte ostřejší jídla. Česnek, chilli, křen a jiné ostré koření zvyšují pocení a tím dochází k uvolnění ucpaných dutin. Můžete si uvařit indickou nebo čínskou kuchyni, případně přidejte koření do běžné polévky. Velmi účinná je obyčejná česnečka.Česnek obsahuje přírodní antibiotikum, které působí proti překrvení nosních a krčních sliznic. Je také známý antioxidant působící proti volným radikálům, které poškozují tělní buňky.

2. Prohřívejte končetiny v tak teplé vodě kolik snesete. Tím se odkrví překrvená sliznice a uvolní ucpaný nos.

3. Inhalujte.Do misky s vodou dejte heřmánek a přelijte horkou vodou. Pak se skloňte nad misku a přes hlavu si přehoďte ručník. Během inhalace mějte zavřené oči, aby se vlivem horkého vzduchu nepodráždily. Inhalujte cca 10 až 15 minut, ale ne častěji než 2x za den.

4. Na topení umístěte odpařovače vody. Díky odpařování vody se zvlhčuje suchý vzduch, což pozitivně působí na sliznice. Ze stejného důvodu také krátce, ale důkladně větrejte. Horký suchý vzduch naopak sliznice vysušuje a tím zvyšuje jejich náchylnost k infekcím.

5. Dostatečně pijte. Doplňování tekutin při chřipce a nachlazení je pro organizmus velmi důležité. Vynechte kávu, která tělo odvodňuje a dejte přednost obyčejné vodě, přírodním šťávám a bylinkovým čajům. Skvělý je heřmánkový, mátový apod.

6. Jezte dostatečném množství ovoce, abyste tělu dodali ve zvýšené míře vitamín C.

Co vám také pomůže:

Cibulový čaj s medem ulevuje kašli. Jednu menší cibuli nakrájejte na kolečka, zalijte horkou vodou a přidejte med.

Zimní kořeněný čaj je účinný při celkovém nachlazení. Vodu přiveďte k varu, přidejte snítku čerstvého tymiánu, 5 kusů hřebíčku a 1 kus celé skořice. Vařte 10 minut. Potom čaj přeceďte, oslaďte medem a přidejte plátek citronu nebo pomeranče.

Zázvorový čaj působí proti kašli a horečce. Zalijte 2 polévkové lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru horkou vodou a nechte louhovat 10 až 15 minut.

Kuřecí polévka. Předchází zánětům a působí proti ucpání horních cest dýchacích, neboť silný, horký vývar uvolňuje hleny. Pro silnější účinek na uvolnění dýchacích cest můžeme přidat trochu kajenského pepře a lžíci nasekaného čerstvého zázvoru. Kousky kuřete vložte do velkého hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Přidejte 1 kg nasekané mrkve a 1 kg cibule a vařte na mírném ohni cca 2-3 hodiny. Vyvařenou vodu občas doplňte. Přidejte lisovaný česnek a dochuťe solí, pepřem, petrželkou a. Hustší polévku připravíte tak, že jednu až dvě naběračky vařené zeleniny rozmixujeme v mixéru a zamícháme zpět do polévky.

Čtěte také:

Respirační infekce – „choroby z nachlazení“?

na ordinace.cz