Část lidí se raduje, část vítá jaro naštvaně, protože pro ně znamená pálící a slzící oči, rýmu věčně tekoucí z nosu nebo záchvaty kašle. Jedná se o alergiky. Jak tyhle potíže zmírnit?

Rada číslo jedna zní, vyhněte se alergenům, což je samozřejmě v této době dost těžké. Celkově nějakou formou alergie trpí pětina až čtvrtina lidí, byť zdaleka ne všichni mají své problémy diagnostikované.

Pokud chceme alergické potíže zmírnit výživou, používáme ji jako prevenci – vyloučíme potravinu, která vyvolává alergickou reakci, anebo se pokusíme zklidnit organismus pomocí některých potravin. Vysoká hladina vitaminu C zmírňuje působení mnohých látek vyvolávajících alergii. Nejvíce tohoto vitaminu je v šípcích, černém rybízu –(ten pomáhá při nepříjemných alergických kožních reakcích, snižuje otoky a zarudnutí a tlumí svědění kůže),  zelené paprice, pomerančích, jahodách, dokonce i v křenu.

Produkci histaminu, jenž je hlavním podněcovatelem alergické reakce, brání vitaminy skupiny B, zejména B3 obsažený v játrech, tuňácích nebo slunečnicových semenech, dále B6, který můžete získat z pekařského droždí, brambor nebo vajec.

Pro alergiky se zdá být důležitý i vitamin E, neboť má antihistaminovou působnost a zabraňuje vzniku otoků. Tento vitamin získáte nejsnáze z pšeničných klíčků, celozrnné mouky, sóji, brokolice, špenátu, kukuřice nebo másla a sýrů.

Sebeobranu proti alergiím můžeme posílit zvýšeným příjmem beta-karotenu, vitaminů B, C, a E, selenu obsaženém v soli, mořských rybách nebo fazolích a zinku, jehož nejvyšší koncentrace je v sezamových semenech, houbách, hovězích játrech, kakau, čaji nebo hrachu.

Nepříjemné příznaky lze utlumit pitím některých bylinných čajů :

Kopřiva –  ta výborně působí  při senné rýmě. Kromě toho mají listy této rostliny význam při léčení ekzému

Divizna –  dokáže utlumit alergický kašel či rýmu

Lékořice – tlumí dráždivý kašel, zejména u dětí, je vhodný čaj s lékořicí. Lékořice zlepšuje činnost nadledvinek, které mají vliv na vznik alergií

Oostropestřec – léčí různé druhy alergií, například kopřivku nebo sennou rýmu, pomáhá při astmatických záchvatech a tlumí záněty.

Pokud máte čas od času vy či vaše dítě příznaky alergie (pálení svědění očí, rýma…) a nejste si jistí,  měli byste co nejdříve navštívit odborného lékaře – alergologa. Více v článku Jsem skutečně alergik? na ordinace.cz.