Složky v následujících čajích ukázaly nějaké kladné účinky na diabetes 2. typu. Na podporu zdraví doporučujeme jeden až tři šálky denně.

1.Borůvkový čaj.

Borůvky jsou zdrojem látek zvaných antokyany, které mají antioxidační a antimikrobiální vlastnosti. Borůvky mají potenciální přínos v prevenci nebo léčbě hyperglykémie. Listy borůvky mají vysoký obsah chromu, minerálu, který prokázal schopnost snižovat hladinu cukru v krvi. Tradiční použití borůvky je při problémech se zrakem. I proto může pomoci s diabetickou retinopatií.

2. Černý čaj

Kromě toho, že je populární, může černý čaj pomoci snížit riziko vzniku diabetu 2. typu. Z výzkumu vyplynulo, že černý čaj obsahuje látky, které působily v těle podobně jako inzulín.

3. Zázvorový čaj

Zázvor obsahuje několik sloučenin, které mohou pomoci tělu s glukózou. Tato schopnost může být velmi užitečná pro lidi s diabetem 2. typu. Lidé s diabetem 2. typu mají nedostatečné množství bílkovin, které jsou nezbytné pro buňky, aby reagovaly na glukózu. Zázvor obsahuje dvě účinné složky, které zvyšují aktivitu těchto bílkovin, což pak umožňuje zvýšit příjem glukózy.

4. Zelený čaj

Zelený čaj skrývá řadu prospěšných polyfenolů, včetně, který má vliv na ochranu sítnice před poškozením, které může vést k diabetické retinopatii. Také snižuje riziko rozvoje diabetu 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění a pomáhá v boji proti obezitě.

5. Šalvějový čaj

Bylina šalvěj byla tradiční medicína proti diabetu pro hypoglykemické charakteristiky. Šalvěj výrazně snižuje hladinu glukózy v krvi a zároveň má pozitivní vliv na inzulín a na inhibici některých enzymů spojených s hypoglykémií.

Přečtěte si také:

Malý diabetik se ve škole nemusí bát tělocviku ani oběda

na Ordinace.cz