Rajče znovu objevili i odborníci na výživu, kteří zjistili, že je více než jen obyčejnou surovinou do salátů či omáček. Jeho blahodárný vliv na mnoho poruch a preventivní účinek na některé typy rakoviny, zejména na karcinom prostaty, z něj dělá celosvětově uznávanou léčivou potravinu.

Čerstvá rajčata obsahují velké množství vody (téměř 94 % hmotnosti) a malé množství tuků (0,3 %), proteinů (0,8 %) a sacharidů (3,5 %), které se skládají zejména z glukózy a fruktózy. Jeho výživná hodnota (21 kcal/100 g) je jedna z nejnižších mezi rostlinnými potravinami; větší ji má dokonce i chřest (23 kcal/100 g).

Rajčata díky svému obsahu vitaminů, minerálů a antioxidačních karotenoidů (lykopen a betakaroten) přirozeně posilují imunitní systém organismu a zvyšují schopnost těla bojovat s infekcemi. S jejich pomocí tělo lépe odstraňuje původce infekčních onemocnění.

Rajče obsahuje  vitamin C. Sto gramů rajčete dodává tělu třetinu doporučené denní dávky tohoto vitaminu pro dospělou osobu. V rajčeti jsou zastoupeny vitaminy B1, B2, B6, niacin a kyselina listová, jakož i provitamin A.

Z minerálů si největší pozornost zasluhuje draslík, dále železo, hořčík a fosfor.

Rajčata obsahují malé množství  rozpustné vlákniny v dužině a více v oblasti okolo jaderníku. Tato vláknina se podílí na snižování cholesterolu v krvi a má laxativní (projímavý) účinek.

Rajčata, stejně jako citron, mají alkalizující účinek na krev, tkáně a moč, protože obsahují mnohem více minerálních solí než kyselin.

Rajčata jsou nejbohatším rostlinným zdrojem lykopenu, karotenoidu chránícímu buňky prostaty před oxidací a abnormálním zvětšením. Ukázalo se, že jejich konzumace v jakékoliv podobě je účinnou prevencí karcinomu prostaty, jednoho z nejčastějších onemocnění u mužů.Z toho, co již víme o účinku lykopenu na tkáň prostaty, můžeme vyvodit, že pravidelná konzumace rajčat podporuje její správnou funkci. Kromě toho, že zabraňuje rakovinnému bujení, působí proti nadměrnému zvětšení prostaty (benigní hyperplazie prostaty), které je u mužů starších 50 let velmi rozšířené.

Rajčata neutralizují a pomáhají vylučovat odpadní látky metabolismu, které bývají většinou kyselé. Mají i diuretický (močopudný) účinek a podporují funkci ledvin. Jejich pravidelná konzumace se doporučuje na pročištění krve při dně (zvýšené hladině kyseliny močové), selhání ledvin spojené se zvýšením obsahu močoviny v krvi nebo při chronické přítomnosti toxinů v těle, která je zapříčiněna stravou bohatou na maso a živočišné proteiny.

Rajčata jsou nejen zdravá, ale i velice chutná zelenina. Lze je použít čerstvá jako zeleninovou oblohu, či do zeleninových salátů nebo pro přípravu chutné rajčatové šťávy.

Přečtěte si také:

Rakovina prostaty může potkat i vašeho muže

na Ordinace.cz