Značka Velkopopovický Kozel provedla spotřebitelský průzkum, z něhož jednoznačně vyplynulo, že Češi jsou nejen pivním, ale i „grilovacím národem“. Celých 96 % populace v České republice grilování už někdy zažilo a z toho 98 % respondentů potvrdilo, že grilují několikrát do roka. Toto číslo činí z grilování velmi populární aktivitu s opakující se tendencí. Podle 91 % dotázaných navíc ke grilování neodmyslitelně patří pivo.

Průzkum dokazuje, že je grilování v českých poměrech velmi oblíbenou, zejména venkovní, víkendovou a dovolenkovou činností. Pro 92 % oslovených se stalo příležitostí pro setkání rodiny a přátel. Grilují se masa, různé druhy zeleniny a sýry na všechny způsoby. Při přípravách marinád, do nichž alespoň občas nakládá maso 93 % milovníků grilování. Při nakládání masa na grilování vyzkoušelo pivo jako součást marinády 74 % populace a 51 % jí považuje za vynikající.

Zajímavosti z průzkumu

Jaké mají Češi zkušenosti s grilováním?

Ze spotřebitelského průzkumu značky Velkopopovický Kozel vyplynulo, že 98 % populace má s grilováním zkušenosti. To je u nás dokonce tak populární, že více než 10 krát ročně griluje každý čtvrtý Čech. Češi jsou národem pivařů, gurmánů a rádi se setkávají s přáteli. Právě grilování je tou pravou příležitostí spojit všechny tyto populární aspekty dohromady.

Co Češi grilují nejčastěji?

Češi nejraději grilují maso. Konkrétně kuřecí a vepřové. Poměrně početnou část příznivců si v posledních letech našla i grilovaná zelenina. Předstihla dokonce ryby a hovězí maso.

Naopak k ovoci, které se v jiných zemích griluje poměrně běžně, mají zatím Češi rezervovanější vztah.

S kým Češi nejraději grilují?

Češi nejraději grilují s nejbližší rodinou a přáteli. Naopak není příliš běžné, aby se u grilování setkávali obchodní partne-ři.

5 tipů, jak grilovat s pivem

1. Při podlévání používejte vždy pivo v pokojové teplotě nikdy ne studené (zastavili byste proces varu a pokrm příliš ochladili)

2. Podléváním tmavým pivem docílíte karamelového nádechu

3. Světlé pivo se skvěle hodí na nakládání a marinování

4. Marinovat v pivu bychom neměli déle než 2 hodiny, aby nám maso příliš nezhořklo

5. Při grilování je nutné použít pivo s vyváženou chutí, aby hořkost nenarušila chuť pokrmu, například Velkopopovický Kozel 11° nebo Černý

Jak zhojit popáleniny od grilu si přečtěte v článku Popáleniny (nejen od sluníčka) zhojí zelený čaj, aloe i netřesk na ordinace.cz.