Pampelišku najdeme snad na každé louce. Do dálky září sytě žlutými květy, které se po odkvětu promění v ochmýřené koule. Na zahradě bývá pampeliška považovaná za obtížný plevel a v pěstovaném trávníku takřka za nepřítele, avšak lidé, kteří znají její léčivé účinky, se z ní radují, neboť dobře vědí, jak pomáhá našemu zdraví.

Pampeliškový med nebo sirup z květů má u nás bezesporu dlouhou tradici. Pomáhá léčit nemoci dýchacích cest a podporuje odkašlávání, takže je to velký pomocník při nemocech, jako chřipka či angína. Funguje nejen jako lék, ale i jako prevence. Můžeme si ho přidávat do čaje, rozmíchat do šťávy, mazat na chleba, nebo užívat jako každý jiný sirup, lžičku několikrát denně.

Listy jsou bohaté na vitamíny C, A, D, B a betakaroten, dále jsou významným zdrojem křemíku, draslíku a vápníku. Mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa než špenát. Z čerstvých listů se nejčastěji dělá salát, který má hlavně na jaře v kuchyni některých zemí své stálé místo, nebo se do různých salátů jen přidává. Listy chutnají podobně jako například čekanka, to znamená lehce nahořkle. Nejvhodnější pro přímou spotřebu bez sušení nebo tepelných úprav jsou listy mladé, s nižším obsahem bílého mléka. Můžeme si z nich jednou za čas naordinovat očistnou kůru pro tělo a zároveň si doplníme potřebné vitamíny. Když po dobu dvou týdnu sníme každý den hrst čerstvých lístků, pročistíme si tak ledviny, játra a zlepšíme si trávení. Pozitivní účinek zaznamenáme také na naší kůži, čistí a omlazuje i pleť. Ale pozor, těhotné ženy by s takovou kůrou měly počkat, užívání pampelišky ve větší míře se jim nedoporučuje. Ve zvýšených dávkách pomáhá vyvolat menstruaci. Pampeliška je také účinná v boji proti ekzémům, akné a jiným kožním neplechám, jak list, tak kořen. Působí při užívání vnitřně, i jako kožní tonikum. Listy můžeme používat i jako přísadu do polévek, jak čerstvé, tak sušené.

Kořen pampelišky, to je také velký pomocník pro tělo. Jeho účinky ocení určitě žlučníkáři a lidé s horším trávením vůbec. Podporuje produkci žluči a celkově má příznivý vliv na trávení. Používá se i na léčení zánětlivých onemocnění žaludku. Další úžasná služba našemu tělu je jistě schopnost detoxikace. Tady by měli zbystřit všichni kuřáci, konzumenti alkoholu či jakýchkoli drog. Pampeliška pomáhá tělo zbavovat jedů a toxinů, které se v nás usazují právě při výše jmenovaných aktivitách. Je to to pravé pohlazení pro čističky našeho těla, játra a ledviny. Snižuje cholesterol v krvi a krevní tlak. Nesmíme zapomenout na nemoci kloubů, jako je revmatizmus, dna či jiné neduhy. Účinné látky ve smetánce lékařské zabraňují degeneraci kloubů a chrupavek a posilují celý stavební aparát těla.

Pampeliškový med
Potřebujeme:
365 kvítků pampelišek, 2 celé omyté chemicky neošetřené citróny, 2 kg pískového cukru

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme. Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, černého bezu a podobně.

Pampeliškový sirup
Potřebujeme:
200 pampeliškových květů, 1,5 l vody, 2 citrony, 1,5 kg pískového cukru

Květy sbíráme nejlépe v bezprašném prostředí, v plném květenství. Květy zalijeme odměřenou vodou a necháme do druhého dne vyluhovat. Potom je procedíme přes plátno, lehce vymačkáme, přidáme citrony, dobře omyté a nakrájené na kostičky, cukr, a za občasného míchání vaříme, až sirup mírně zhoustne. Teplý sirup nalijeme do čistých, nahřátých skleniček, uzavřeme víčky a uložíme v chladu a temnu.

Přečtěte si také:

Alergická rýma: nemusíte trpět, začněte ji léčit

na Ordinace.cz