• 250 g bezlepkové mouky Jizerka
  • 250 ml mléka
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 g nastrouhaného sýra
  • 50 g nadrobno nakrájené kvalitní šunky
  • 80 g rozpuštěného másla
  • sůl, pepř

Pokud začínáte s bezlepkovou dietou je zřejmě největším problémem pečivo, je těžké zapomenout na čerstvé, křupavé rohlíky. Jednou z variant na bezlepkové pečivo mohou být tyto muffiny.

Všechny suroviny smícháme a plníme do formy na muffiny, do které vložíme papírové košíčky (můžeme lehce vymazat máslem). Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova.

Přečtěte si také:

Nová vakcína proti pásovému oparu

na Ordinace.cz

 

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.