• 150 g širokých nudlí
  • 150 g libového mletého masa
  • 50 g pórku
  • 1 vejce
  • 100 g sýru gouda
  • Bazalka
  • Sůl

Nudle uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, propláchneme a necháme okapat. Mleté maso smícháme s vejcem, na kolečka nakrájeným pórkem, nastrouhaným sýrem, najemno nakrájenou bazalkou, solí a uvařenými těstovinami. Směs dáme do zapékací formy vymazané olejem a vysypané strouhankou. Pečeme v troubě 30 až 40 minut.

 

Žaludek ohrožuje kyselina

Závažným postižením žaludku je defekt na povrchu sliznice neboli vřed, jenž vzniká působením kyseliny chlorovodíkové ze žaludečních šťáv. Projevuje se bolestmi i několik hodin po jídle. Toto většinou chronické onemocnění postihuje 3 až 5 % populace. Podrobnosti o zažívacích potížích se dozvíte v tomto článku a také v něm načerpáte rady, jak se ji můžete vyhnout.

Základem dietního režimu při onemocnění žaludku je neutralizovat jeho obsah. Znamená to konzumovat pokrmy, které snižují kyselost žaludečních šťáv, ale zároveň stimulují její tvorbu. Vhodné jsou mléko, jogurty a sýry jako eidam, ovšem na aromatické sýry jako romadúr a nivu rovnou zapomeňte.