• 10 g ztuženého tuku
  • 10 g sušeného mléka
  • 5 g bramborového škrobu
  • 10 g kakaa
  • 2 rozdrcené pecičky dia sladidla
  • 10 g mletých ořechů
  • ½ bílku z jednoho vejce
  • 1 pecička sladidla
  • 1 lžíce kakaa na obalení

Tuk rozpustíme, ale nevaříme, vmícháme sušené mléko, škrob, kakao a sladidlo. Směs necháme v lednici zatuhnout. Z částečně ztuhlé směsi tvoříme malé, cca ½ cm velké kuličky. Mleté ořechy smícháme s bílkem a sladidlem. Tvoříme kuličky o velikosti 2 cm v průměru, uděláme v nich důlek a zabalíme do nich čokoládovou kuličku. Pak lehce obalíme v kakau. Uložíme do ledničky.

Diabetik nemusí držet přísnou dietu

Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.

Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.