• 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 sardelové filety
  • 2 malé chilli papričky
  • 4 masitá rajčata
  • 100g černých oliv bez pecek
  • 2 lžíce kaparů
  • 250g penne

Česnek prolisujeme a krátce podusíme na olivovém oleji. Sardelky nakrájíme najemno, přidáme k česneku a chvilku podusíme.

Pak přidáme na kostičky nakrájená rajčata a nadrobno nakrájené chilli papričky a vše dusíme asi 10 minut. Pak přidáme olivy a kapary, aby se v omáčce prohřály, ale již nevaříme.

Hotovou omáčku přelijeme přes uvařené těstoviny.

Diabetik nemusí držet přísnou dietu

Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.

Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.