• 50 g cibule
  • olej
  • 100 g mrkve
  • 50 g brambor
  • 200 ml rajského protlaku
  • 50 g vařené, nebo sterilované cizrny
  • 2 stroužky česneku
  • 10 g sypkého zeleninového bujonu(bez glutamanu sodného, se sušenou zeleninou)
  • sůl
  • rozmarýn, bazalka

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme nastrouhanou mrkev a brambory, zalijeme asi 400 ml vody, přidáme rozmarýn a dusíme. Přidáme rajský protlak a cizrnu, osolíme, dochutíme kořením a prolisovaným česnekem.

Před podáváním ozdobíme bazalkou.

Přečtěte si také:

U dětí s cukrovkou bude nově možné lépe zvládat jejich onemocnění

na Ordinace.cz

Diabetik nemusí držet přísnou dietu

Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.

Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.