• 1kg brambor
  • 1 malá lžička kmínu
  • 1 malá lžička másla
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Asi 3 snítky tymiánu
  • 200g strouhaného sýru (gruyère)
  • 200 ml sladké smetany
  • 200 ml kysané smetany
  • Sůl
  • Muškátový oříšek
  • Pepř a čerstvý tymián na ozdobu

Tento recept získal fotbalista Jan Berger během svého působení ve Švýcarsku od jednoho správce tenisových kurtů.

Brambory ve slupce posypané kmínem vaříme asi 30 minut. Vychladlé oloupeme a nakrájíme na kolečka. Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme nasekanou cibulí a česnekem a vyložíme lístky tymiánu.

Do mísy vložíme polovinu brambor a posypeme asi třemi čtvrtinami sýra. Nahoru položíme zbylé brambory a posypeme zbývajícím sýrem.

Ze sladké a kysané smetany, soli a muškátového oříšku uděláme zálivku, kterou zalijeme brambory.

Aby se nepřipekly, zakryjeme misku alobalem.

Pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Brambory můžeme dochutit pepřem a ozdobit čerstvým tymiánem.

Co bude dnes dobrého

Osobnosti svého oboru, ať již se jedná o lékaře, umělce, dietní poradkyně, nebo profesionální kuchaře, mají k jídlu osobitý vztah. Obyčejně velmi kladný. Někdo nedá dopustit na maso, jiný si libuje v těstovinách, další dává přednost zelenině a nepohrdnou ani moučníkem. V této rubrice máte možnost nahlédnout "pod pokličku" jejich stravovacích zvyklostí. Naservírují vám své oblíbené pokrmy, včetně podrobného postupu, abyste se mohli nechat inspirovat.