Tofunéza by se dala označit jako zdravější verze populární majonézy. Používá se jako náhrada majonézy v salátech, pomazánkách i dalších pokrmech a vašemu zdraví neuškodí. Je vyrobena ze sójových bobů a tudíž neobsahuje žádný cholesterol. Na rozdíl od klasické majonézy je navíc příjemně lehká a osvěžující.

Tofunézu si můžete vyrobit i doma podle následujícího receptu:

Tofunéza

Ingredience

  • 1 tofu natural (200 g)
  • 1 a 1/2 lžíce rostlinného oleje (30 ml)
  • 1/3 hrnku sójového mléka nebo vody (75 ml)
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1/2 lžičky soli

Do mixéru nalijeme sojové mléko nebo vodu, přidáme olivový olej. Po kouscích vhazujeme tofu a mixujte, než bude hmota dokonale hladká. Dále dochutíme solí a citronovou šťávou.

Obměna za tatarku

K základní tofunéze přidejte hořčici, cibulku, kyselou okurku a trochu petržele.

Další tipy – kopr, bylinky, česnek, kurkuma, červená paprika

Hlavní výhody oproti majonéze:

– bezvaječné

– bezkonkurenčně nejnižší obsah rostlinného tuku

– bez konzervačních látek, syntetických aromat a barviv

– obohacené vlákninou – inulin (podporuje činnost žaludku a střev, snižuje hladinu cholesterolu, prevence diabetu)

– obohaceno vitamíny C (zvyšuje imunitu, chrání proti některým formám rakoviny, chrání proti srdečním chorobám ) a E  (posiluje imunitní systém, prevence srdečních onemocnění a některých typů rakoviny)

– vhodné pro redukční diety – vláknina nadlouho zasytí lidský organismus

– vhodné pro diabetiky – velmi nízký obsah sacharidů a škrobů, obsažená vláknina zpomaluje vstřebávání cukrů

– obsahuje sojový lecitin – prevence kardiovaskulárních onemocnění, prevence artritidy

– obsahuje isoflavony – silný antioxidační efekt

Přečtěte si také:

Známý neznámý vitamin K2 v boji s osteoporózou

na Ordinace.cz

Zdravé recepty rozhodně nejsou méně chutné, než ostatní.