• 600g vepřové kýty
  • 4 lžíce hořčice
  • sůl, pepř, 1 lžička oleje na vymazání
  • 1 cibule
  • 300g kysaného zelí
  • kmín, ocet, sůl, hnědý cukr
  • 750g brambor
  • 1 vejce
  • 18 lžic hrubé mouky
  • 6 lžic krupice
  • sůl

Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme. Zprudka opečeme ze všech stran, potřeme maso hořčicí a lehce podlijeme vařící vodou. Dáme péct do trouby nejprve zakryté, 10 min před koncem odkryjeme a dopečeme.

Zelí propláchneme pod tekoucí vodou, osmažíme si cibulku na teflonové pánvi, přihodíme zelí a dusíme, dochutíme a podáváme. Pokud chcete vyzkoušet tzv. zelný salát: zelí opláchneme, přidáme nakrájenou cibuli, okmínujeme. Z vody, cukru, soli a octa si připravíme sladkokyselý nálev, kterým připravené zelí zalijeme.

Brambory omyjeme, oloupeme a uvaříme doměkka. Brambory je vhodné uvařit den předem. Vychladlé brambory nastrouháme nebo nameleme, přidáme vajíčko, mouku, krupici, osolíme. Z těsta si připravíme těsto, uválíme váleček a z něj si odkrajujeme malé noky. Nočky vaříme v osolené vodě než vyplavou.

Přečtěte si také: Když máte žáhu… na ordinace.cz