- 400 g brambor
- 300 g mletého krůtího masa
- vývar
- 2 cibule
- olej
- sladká paprika
- sůl
- pepř
- majoránka
- 1 - 2 lžíce kukuřičné hladké mouky
Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso a restujeme. Lehce osolíme, opepříme a zaprášíme paprikou. Krátce zarestujeme a zalijeme vývarem. Asi po deseti minutách přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme dopoloměkka. Polévku zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě. Provaříme 5 – 10 minut, dochutíme majoránkou. Dochutíme majoránkou.
Přečtěte si také:
Alergie na chlad
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..