Anýz má sladce kořeněnou chuť a vůni a pro své výrazné aromatické vlastnosti se používá jako koření do jídel, přísada pro výrobu parfémů, pro úpravu chutě a vůně léčiv a jako ingredience pro výrobu cukrovinek a alkoholických nápojů (anýzovka, absint apod.). Také se někdy přidává do kadidel, vonných pytlíčků a pot pourri, velký význam má též v aromaterapii, kde se z něj získává éterický olej s mnohými léčivými účinky. Semena anýzu se dříve běžně žvýkala pro zlepšení dechu, jejich výtažek najdeme v některých ústních vodách nebo pastách na zuby.
Ze semen se připravuje čaj, nebo se krátce povaří v mléce. Mimo níže uvedených účinků se tento nápoj podává např. lidem trpícím nespavostí, má uklidňující a relaxační účinky. Podobně působí i silice, uvolňované do vzduchu z éterického oleje, přidaného do aromalampy.

Zmíněný čaj i odvar v mléce se ale už po generace používají také pro léčení nemocí dýchacích cest. Obsahované látky totiž rozpouštějí usazený sekret, pomáhají odkašlávání a uvolňují nosní dutiny. I aromaterapie s použitím éterického oleje nám prokáže podobnou službu. Léčebný efekt anýzu je navíc v boji s nachlazením a infekčními chorobami posílen antibiotickými vlastnostmi, působí hlavně proti některým druhům baktérií.
Anýzové semeno se hodí pro léčbu respiračních onemocnění i pro děti, protože je to bylina s velmi šetrným působením.

Anýz má velmi příznivý vliv na naše trávení. Povzbuzuje celý trávicí proces, zlepšuje chuť k jídlu, působí proti plynatosti a uvolňuje křeče v zažívacím traktu. Jeho dezinfekční a antibakteriální účinek je navíc dobrou prevencí infekčních chorob trávicí soustavy, můžeme ho užívat i například při otravách jídlem, nebo při průjmových onemocněních a kolikách.
Anýzový čaj se doporučuje kojícím ženám, podporuje totiž produkci mateřského mléka. Dříve se mu dokonce přisuzovaly i lehce afrodiziakální účinky, jak při vdechování anýzových silic, tak při vnitřním užití. Ve starých herbářích se uvádí, že anýzové semeno podporuje a zlepšuje plodnost u mužů, ani dnes ale není jisté, nakolik je toto tvrzení pravdivé.

Recept na anýzový čaj / nálev: 2 čajové lžičky semen (nejlépe lehce podrcených) na šálek vroucí vody a necháme 10-15 minut odstát, scedíme, užíváme v případě potřeby, nejvíce však 3x denně

Recept na anýzový čaj / odvar: 2 polévkové lžíce na 0.5 l vody, povaříme 10 minut, scedíme (po šálcích vypijeme v průběhu dne)
– odvar má silnější účinek než nálev, 0.5l jako denní dávka úplně postačí

Přečtěte si také: Nadměrná spotřeba soli přispívá k závažným onemocněním na ordinace.cz