Jahody jsou nejen dobré pro náš mlsný jazýček, ale jsou i velice zdravé, obsahují mnoho vitamínů a zdraví prospěšných látek.

Vitamin C, který je v jahodách hojně zastoupen, ovlivňuje pozitivně hojení ran a má ochranný účinek před nepříjemným zánětem dásní, který postihuje stále větší část naší populace. Díky vitaminu C jsme také schopni produkovat kolagen, který se stará o mladistvý vzhled naší pokožky. Jedná se především o její strukturu, s čímž je spojena i její pružnost.

Jahody působí diureticky (zvyšují produkci moči) a díky svému alkalizujícímu účinku podporují vylučování kyseliny močové. Proto se doporučují při dně a dnové artritidě.

Jahody jsou bohaté na rozpustnou rostlinnou vlákninu a ulehčují pohyb stolice střevy. Snižují i překrvení žil v portálním systému (žíly odvádějící krev z vnitřností), a tím jsou užitečné při hemoroidech, břišní vodnatelnosti (tekutině v břiše) a chorobách jater, jako chronická hepatitida a cirhóza.

Žádné tuzemské ovoce není tak bohaté na mangan, stopový prvek, jež zasahuje do celkového metabolismu organismu. Produkuje tvorbu a sílu kostí a krve, vyživuje nervy a mozek, podporuje libido a zásobuje barevnými pigmenty vlasy a kůži, povzbuzuje činnost štítné žlázy.

Jahody obsahují zároveň betakarotenvitaminy skupiny B a jsou proto dobrým obranným štítem před viry a bakteriemi i před volnými radikály, takže pravidelnou konzumací bráníme organismus před rakovinou.

A ještě dobrá zpráva pro všechny, kteří se snaží o udržení štíhlé linie. Jahody jsou v tomto směru neškodné, skládají se až z 90 procent vody.

Opatrní by měli být jedině alergici, protože jahoda patří k druhům ovoce, které může vyvolat kopřivku, svědění a kožní vyrážky.

Přečtěte si také: 

Jak začít s bezlepkovou dietou

na ordinace.cz