Studie amerického vládního Institutu pro léčbu a prevenci nemocí (CDC) ze začátku února letošního roku ukazuje, že mnoho dětských výživ či jídla do mikrovlnky na americkém trhu obsahuje nadměrnéí množství soli a cukru. Konzumace takových potravin pak může snadno vést k obezitě a dalším zdravotním komplikacím. O studii informuje spotřebitelský server Consumerist.

Podle průzkumu, který vládní institut publikoval v lékařském časopise Pediatrics, trpí téměř čtvrtina amerických dětí mezi dvěma a pěti lety nadváhou. Osmdesát procent dětí mezi jedním rokem a třemi lety pak ve své stravě každodenně přijímá větší než doporučené množství sodíku. Obojí pak podle CDC s sebou nese v pozdějším věku zvýšené riziko vysokého krevního tlaku a kardiovaskulárních onemocnění.

Ve svém průzkumu se CDC zaměřil na 1000 druhů oblíbených dětských potravin, obilným müsli počínaje a mini hot-dogy do mikrovlnky konče. CDC zjistil, že zatímco maximální doporučená dávka sodíku na jednu porci je pro zkoumanou věkovou skupinu 210 miligramů, děti v jednom jídle průměrně přijímaly 361 miligramů. Paradoxně hůře v testu dopadly výrobky určené pro batolata, více než 70 % z nich významně překročilo doporučenou dávku. Ve výrobcích určených pro starší děti bylo soli průměrně méně, celkový průměr u obsahu sodíku a soli tak kazily zvláště potraviny pro děti do tří let.

Vysoký obsah cukru byl naměřen u sladkých jídel a zvláště pak u cereálií se sušeným ovocem. Ty obsahovaly velké množství přidaného cukru zvláště z ovocných šťáv. CDC definuje vysoký obsah cukru jako větší než 35% podíl na celkovém obsahu kalorií pokrmu. U dětských cereálií tento podíl však průměrně dosahoval 47 %, u müsli tyčinek dokonce 66 %. Naopak, dětské smetanové jogurty hranici vysokého obsahu cukru v průměru překročily jen o desetiny procenta.

CDC proto vyzývá rodiče, aby se při nákupu neřídili jen cenou či lákavou etiketou, ale aby také pečlivě četli složení výrobku, a to i u zdánlivě zdravých potravin. Vybírat by pak měli ty s nízkým obsahem sodíku a cukru.

Výrobci dětských výživ a potravin pro děti však ústy amerického Sdružení výrobců potravin studii kritizují jako zastaralou. Vychází totiž z testu výrobků z roku 2012, neodráží tak podle nich nové receptury. Nové výrobky podle sdružení již obsahují méně soli a přidaného cukru.

Potraviny pro děti jsou celosvětově aktuálním tématem, v Evropě se jimi nyní zabývá například rakouská spotřebitelská organizace Verein für Konsumenteninformation. Její průzkum zaměřený na potraviny pro děti starší tří let zjistil, že drtivá většina jich je nezdravých, plných soli, cukru a barviv. Žádný zákon však označení takových potravin jako dětských v EU ani na lokální úrovni nereguluje.

Zdroj: dTest

Přečtěte si také:

Všímejte si možné zrakové vady i u svých dětí!

na Ordinace.cz