Semínka chia jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, bílkovin a antioxidantů, nejbohatším zdrojem omega-3 mastných kyselin. Konzumace může snížit bolest kloubů, pomoci při hubnutí, poskytuje energetickou podporu a ochranu proti závažným onemocněním, jako je cukrovka a srdeční choroby. Semena jsou bezlepková. Zlepšují také funkci mozku, působí antidepresivně, podporují srdce a játra.

K nejdůležitějším znakům působení chia na lidské tělo patří jejich vysoce hydrofilní vlastnosti (vázat na sebe vodu), které lze zaznamenat po několika málo minutách, kdy jsou smíchána s tekutinou. Semínka chia začnou k sobě přitahovat vodu, tím se okolo každého semínka vytvoří jemná gelová vrstva a čím déle jsou semínka v tekutině, tím více se gelová vrstva spojuje, až je vytvořen kompaktní a lehký gel. Hustotu gelu ovlivňuje množství použité tekutiny. Tyto hydrofilní vlastnosti semínek chia jsou důležité také v případě zvýšeného pocení, ať už během sportu, tance, fyzicky náročné práce či psychického vypětí, kdy dochází ke značnému pocení a tím ke ztrátám tekutin a minerálů. Konzumace semínek chia přispívá k vnitřní hydrataci těla a tím mnohdy i k lepšímu zvládnutí fyzického výkonu.

Chia semínka můžete přidat do jakéhokoliv pokrmu. Jídlo tím nabude na objemu a tím pádem bude sytější. Chia semínka můžete míchat i do nápojů. Ty jsou pak mnohem hustší a zasytí Vás. Stačí přidat jednu či dvě lžičky do pokrmu a Váš žaludek se bude cítit mnohem sytější a nebudete mít potřebu tak často jíst. Gel z chia semínek si můžeme připravit i předem. Stačí smíchat 1 díl chia semínek s 9-10 díly vody. Semínka díky svým hydrofilním vlastnostem rychle nasají vodu a stane se z nich gel. Ten můžeme uložit do lednice, kde vydrží až 10 dní. Hustota gelu lze libovolně měnit. Chcete-li hustší gel, přidejte chia semínka, v opačném případě pak vodu.

Tento jemný gel ze semínek chia v žaludku působí jako fyzická bariéra, která zpomaluje proces trávicích enzymů. Tím dochází ke zpomalení trávení zkonzumovaných polysacharidů na glukózu, což ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Tato funkce semínek chia je velmi přínosná pro diabetiky, sportovce, osoby na dietním režimu, ale stejně tak pro širokou veřejnost včetně dětí, těhotných žen a kojících matek.

Chia semínka obsahují minerál bór, který je velmi důležitý pro stavbu kostí, jsou tedy skvělou prevencí před osteoporózou jak u starších osob, tak u malých dětí.

Chia semínka jsou bohaté také na proteiny, ty tvoří asi pětinu jejich váhy. Díky tomu jsou vhodná pro sportovce, kteří vyvíjejí velkou fyzickou námahu, ale také pro osoby držící dietu a malé děti.

V semínkách chia jsou obsaženy elektrolyty jako je draslík, hořčík, sodík a řada dalších. Elektrolyty se z těla dostávají pocením. Semínka chia jsou jejich nenahraditelným zdrojem při zvýšené fyzické aktivitě.

Vysoký obsah vlákniny je zařazuje mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem. Po jejich konzumaci budete méně často zažívat pocit hladu, protože potraviny s nízkým GI působí harmonicky na inzulin v těle.

Chia semena obsahují vysoce kvalitní bílkoviny, a to mnohem kvalitnější, než většina potravin rostlinného původu.

Semínka chia obsahují 21g tuků ve 100g semínek. 62% těchto tuků tvoří rostlinné Omega-3 mastné kyseliny, které patří do skupiny zdravých nenasycených tuků. Semínka chia tedy obsahují důležité a zdravé tuky. Tyto zdravé tuky se tráví pomaleji než cukry a proto, pokud jsou konzumována před fyzickým výkonem a také během něj (například v podobě nápoje),zajišťují tělu stálý příjem zdravé energie. Mají sytící vlastnosti, a to nejen z důvodu obsahu zdravých tuků, ale také vzhledem k vysokému obsahu vlákniny (32%!).

Vzhledem k obsahu zdraví prospěšných antioxidantů (vit. C a E) a skořicových kyselin, mají chia semínka významné protizánětlivé účinky a nesporně také pozitivní vliv na zdraví pokožky, vlasů a nehtů.

Chia semínka jsou výborným zdrojem vitamínů B, mezi nimi i vitamínu B-17 ( amygdalin ). Amygdalin má protirakovinné účinky.

Chia semínka – pomáhají udržovat energii v organismu v průběhu celého dne. Poskytují také živiny a podporu kardiovaskulárního systému a stabilizaci hladiny cukru v krvi. Chia zpomaluje vliv cukrů na trávicí systém, pokud se konzumuje současně s cukry. Chia gel vytváří fyzickou bariéru mezi sacharidy a trávícími enzymy, které je rozkládají, což zpomaluje přeměnu sacharidů na jednoduché cukry. Znamená to, že energie z potravy se uvolňuje postupně a vede k jejímu lepšímu využití. Toto je jednoznačně velký přínos i pro diabetiky.

Chia semínka mají vysoký obsah esenciálních mastných kyselin, které jsou velmi důležité pro koncentraci a další mozkové aktivity.

Chia semínka obsahují rozpustnou vlákninu, která umožňuje postupné uvolňování energie. Příjem vlákniny je důležitý nejenom pro správný chod zažívání, ale je velkým pomocníkem při redukci váhy.

Chia semena obsahují velké množství B vitamínů i kalcia. V přibližně 100 gramech Chia, je 600 miligramů kalcia, porovnáváme-li to s mlékem, tak to obsahuje pouze 120 miligramů. To je 5 x více vápníku než v mléce!

Pozor:

Chia semínka snižují krevní tlak. Pozor si musí dávat lidé s nízkým krevním tlakem, například lidé ve starší věkové skupině. Lidé, kteří mají srdeční problémy nebo užívají léky na ředění krve (např.warfarin, anopirin ), by také neměli konzumovat Chia semínka.

Přečtěte si také:

Tuky napříč životem

na Ordinace.cz