ÚČINNÉ LÁTKY: Mrkev je doslova zásobárnou cenných biolátek. K nejcennějším patří betakaroten – předstupeň životně důležitého vitamínu A, který mimo jiné zlepšuje vidění a pomáhá při šerosleposti. Mrkev má však i neobyčejně vysoký obsah selenu, jenž chrání naše tělo před volnými radikály. Dále obsahuje vitamíny ze skupiny D, E a K, lecitin, draslík, vápník, hořčíku, jód a další minerální látky. To vše aktivuje látkovou přeměnu, zastavuje proces stárnutí, podporuje růst vlasů a nehtů a posiluje srdce a krevní oběh.

SEZÓNA: Mrkev je v obchodní nabídce celoročně. Na jaře se však objevuje mladá karotka, která se vyznačuje lepší chutí a větším podílem cukru.

NÁKUP: Vždy si všímáme především toho, aby mrkev byla nahrubo očištěná a bez zelených skvrn.

UCHOVÁNÍ: Skladujeme v chladném a temném prostředí. Pravidelně kontrolujeme její kvalitu. Mrkev nikdy nekrájíme ani nestrouháme předčasně, nýbrž těsně před další úpravou.

POUŽITÍ V KUCHYNI: Mrkev je výborná jak zasyrova (ve formě salátů), tak v teplých i studených omáčkách nebo polévkách. Doporučujeme vám vyzkoušet osvěžující mrkvové nápoje (džusy či koktejly).

Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy

Jistě už jste slyšeli, že pokud chcete zdravě jíst, neobejdete se bez zeleniny. Ve spolupráci se Zelinářskou unií Čech a Moravy jsme pro vás připravili seriál, ve kterém vám představíme jednotlivé druhy zeleniny - jejich vliv na zdraví, rady jak je vybrat, uchovávat, ale i tipy na přípravu v kuchyni.