Jedná se o hospodářsky velmi starou rostlinu, která byla známa už ve staré Persii, z perského esfenai také získala svůj název. Z Persie přes Arábii se rozšířil do Španělska a z něj do celé Evropy.

Špenát obsahuje řadu užitečných látek, nicméně navzdory zakořeněnému názoru neobsahuje velké množství železa. Tvrdí se, že k tomu došlo v nějakém článku, kde byla u hodnoty železa posunuta desetinná čárka. Nicméně rovněž se nikdy nepodařilo tento článek či tvrzení najít. Kromě tedy již zmíněného železa jsou ve špenátu dále obsažené karotenoidy, včetně beta karotenu. Užívání špenátu je tedy všeobecně přiznivé pro naše oči, dokonce někteří odborníci uvádějí, že častější konzumace špenátu pomáhá předcházet degeneraci žluté skvrny oční sítnice a vzniku šedého zákalu.

Důležité je si také uvědomit, že špenát obsahuje velké množství vitamínu K (používaný u léčby poruch krevní srážlivosti), tudíž ho nesmí užívat lidé užívající Warfarin (který naopak snižuje náchylnost krve ke tvorbě sraženin) nebo jeho konzumaci velmi, velmi pečlivě zvážit. Některé zdroje dokonce uvádějí, že špenát obsahuje rostlinné látky, fytohormony, které pozitivně působí na rozvoj svalstva. Z dalších prvků špenát obsahuje sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek nebo mangan.

Z vitamínů obsahuje vitamin C, D, E a vitamíny ze skupiny B (pyridoxin, cyanocobalamin – vitamin B12, thiamin,kyselinu listovou, riboflavin a niacin).Vitaminy C a A se řadí k antioxidantům, které  pomáhají udržovat dobrý stav kardiovaskulárního aparátu a i snižovat riziko infarktu. Kyselina listová  společně se železem je důležitá pro rozvoj červených krvinek. Špenát obsahuje dále látky cholin a inositol, které jsou důležité pro prevenci aterosklerozy.

Jak je vidět, špenát skrývá velké množství látek užitečných pro zdraví a vzhledem k tomu,že zítra je Zelený čtvrtek,tak si ho dejte.Říká se, že kdo bude v tento den jíst zelené, bude celý rok živ a zdráv.