Význam dietních opatření spočívá spíše v prevenci žlučníkových záchvatů než v prevenci vzniku žlučníkových kamenů.

„Je nutné rozdělit stravu do několika denních jídel a současně omezit večerní přejídání, které je velmi běžné při současném uspěchaném způsobu života,“ upozorňuje MUDr. Petr Wohl. Jak jíst o Vánocích se dočtete na www.ordinace.cz.

Zásadním krokem je omezení především živočišných tuků. Své místo má technologie zpracování stravy. Ta by měla použít co možná nejmenší množství tuku nebo tuk zcela vyloučit (vaření, pečení, dušení).

Důležitý je výběr nádob pro přípravu pokrmů. Vhodné jsou nádoby s teflonovým dnem, parní a horkovzdušné hrnce, mikrovlnná trouba, varné sklo, alobal a podobně. „Nedoporučuje se smažení ani ve fritovacím hrnci,“ dodává MUDr. Petr Wohl.

Nemocní nesmí také zapomínat na pitný režim a omezení některých koření. Lékaři nedoporučují vejce, máslo, sádlo, slaninu, tučná masa, tučné sýry, šlehačku, majonézu, čerstvou cibuli, česnek, salátovou okurku, čerstvé pečivo, houby, těžká vína, kávu, atd.