Nakupování v zimním období s sebou přináší riziko, že si namísto očekávaných vitaminů přineseme domů nepoživatelné ovoce nebo zeleninu. Poradíme, jak poznáte, jestli jsou brambory v pořádku a nebudete je muset doma rovnou vyhodit.

Teplota by při skladování brambor neměla klesnout pod +2 stupně Celsia. Pak už začínají sládnout, což ale zjistíme většinou až po uvaření.

Každý z nás už nakoupil přemrzlé brambory a zdaleka to nemuselo být jenom u prodejců na venkovním tržišti. Jak si poradíme?

Přímo v obchodě můžeme vzít bramboru do dlaně, a tak ji zahřát. Když po několika minutách hlízy zvlhnou a jsou na omak měkčí, je velice pravděpodobné, že nebyly skladované tak, jak měly být. Pak nemá smysl je kupovat, protože jsou přemrzlé.  (zdroj: http://www.szpi.gov.cz)

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce by se přemrzlé brambory neměly vůbec na pultech prodejen objevit.