Bez kolových nápůjů se školní děti skoro neobejdou. Pediatři však upozorňují na některá rizika spojená s pitím těchto kolových nápojů.

Dostupnost kolových nápojů rychle zvýšila jejich oblibu i spotřebu. O jejich příjemné chuti a osvěžujících účincích není třeba pochybovat. Jenže pediatři varují, že kolové nápoje obsahují velké množství cukru. Podle MUDr. Pavla Frühaufa se vypitím půl litru koly dostává do těla 55 g cukru.

Nadbytek fosforu může vést k úbytku minerálních látek v kostech

Kromě vysokého obsahu cukru je však závažné i to, že  mají kolové nápoje vyšší obsah fosforu – až 300 mg v litru nápoje. Přitom doporučená dávka pro děti a dospívající je 800–1200 mg fosforu denně. V běžné denní stravě kolísá jeho obsah mezi 1000–1600 mg neboli, normální strava by měla pokrýt jeho fyziologickou potřebu. Nadbytek fosforu může vést až k úbytku minerálních látek v kostech.

Kofein může způsobit snížení obsahu látek důležitých pro činnost mozku

Příjem kofeinu prostřednictvím nápojů s kolou se rovněž může stát zdravotním problémem, uvážíme-li, že kofein je přítomen rovněž v čaji a v různých cukrovinkách.

Kofein je látka s vysoce stimulačním účinkem na nervový systém. Působí na řadu neuronů na periférii i v centrální části nervové soustavy v mozku. Ovlivňuje činnost převaděčů nervových vzruchů. Kofein může způsobit snížení obsahu látek důležitých pro činnost mozku (např. dopaminu). Zvyšuje jeho elektrickou aktivitu. Biochemické analýzy ukázaly, že dlouhodobé podávání kofeinu ovlivňuje mozeček, v mozku klesá obsah zinku.

Zinek je nezbytný pro udržování struktury i funkce buněčné membrány, pro přenos nervových signálů. Je součástí velké řady enzymů, což naznačuje i jeho úlohu v četných metabolických dějích. Jeho nedostatek zhoršuje zrak, snižuje imunitu atd. To vše ukazuje na komplexní důsledky nadměrného příjmu kofeinu.

 

Zdroj: časopis dTest