Majonézový salát nebo nebalená zmrzlina mohou pokazit celou vaši dovolenou, stejně jako porce grilovaného kuřete. Právě tyto potraviny bývají při nesprávném skladování často původcem nepříjemných průjmů a střevních infekcí.

Majonézové saláty, zákusky s vaječnou náplní, nebalená porcovaná zmrzlina, hotdogy, grilovaná kuřata nebo další výrobky z drůbežího masa bývají nejčastější příčinou vzniku onemocnění salmonelózou nebo kampylobakteriózou. Proto byste si měli obzvlášť v létě u podobných potravin více všímat lhůt doporučené spotřeby.

Salmonelóza nebo kampylobakteriózou jsou průjmová infekční onemocnění s velmi krátkou inkubační dobou, která mohou zkazit celou dovolenou.  Z toho důvodu dbjte při nákupu potravin na to, aby výrobky nebyly prošlé – takové v žádném případě nekonzumujte.

Rovněž si více všímejte hygienické úrovně stánkového prodeje. To znamená: jak jsou potraviny skladované, balené, zda jsou uloženy v chladicích skříních atd. Teprve podle toho se rozhodujte, co kde sníte.

Při průjmu pijte především minerální vody

Abyste zabránili průjmu, pijte pouze kvalitní pitnou vodu, nejlépe originálně balenou, rovněž se vyvarujte konzumace čerstvé zeleniny a ovoce, které si sami nemůžete oloupat nebo opláchnout pitnou vodou. K sekundární kontaminaci těchto potravin dochází totiž často při jejich mytí znečištěnou vodou.

Podobně může dojít i ke kontaminaci ledu na přípravu nápojů. Je rovněž důležité se vyhnout konzumaci nedostatečně tepelně upravených pokrmů (mleté maso, vejce). Samozřejmostí musí být pravidelné mytí rukou zejména před jídlem a po použití WC.

„Pokud se průjem projeví, většinou stačí dietní opatření a dostatečný přísun tekutin. Tekutiny je nejvhodnější podávat častěji v menších dávkách, vhodné jsou především minerální vody, které doplní průjmem ztracené důležité minerály,“ radí MUDr. Jarmila Vavřinová, hygienička pražské Nemocnice Na Homolce.

Podle doktorky Vavřínové můžeme na tyto průjmy použít léky jako Carbotox, Smecta, Endiaron. „Jestliže průjmové obtíže po všech opatřeních přetrvávají, je nutné vyhledat lékaře. V každém případě myslíme na to, že průjmy jsou zdravotním rizikem především pro malé děti a starší lidi, kteří vlivem celkové dehydratace organismu mohou být i vážně ohroženi na životě,“ upozorňuje hygienička.

Přečtěte si také:

V současných vedrech pijte minimálně 2 až 3 litry tekutin denně

na Ordinace.cz