Čaj rooibos je výborným nápojem na podporu dobrého zdraví. Je totiž doslova nabitý minerály, stopovými prvky (železo, draslík, vápník, hořčík, sodík, mangan, zinek, měď a fluor) nebo například vitamínem C. Díky jeho barvě si mnoho lidí může klamně myslet, že obsahuje kofein. Není to ale pravda, takže jej můžete bez obav pít celý den.

Doporučuje se zejména na tišení podrážděnosti, bolest hlavy, nespavost, tlumí napětí, uvolňuje při lehčí depresi, pozitivně působí na zvýšený krevní tlak. Neobsahuje žádný kofein a má uklidňující účinek na centrální nervovou soustavu.

Pomáhá při odstranění žaludečních a zažívacích problémů jako je nevolnost, zvracení, pálení žáhy, žaludeční vředy a zácpa.

Obsahuje utišující látky, které zmírňují žaludeční křeče. Je vhodný i pro děti, neboť neobsahuje kofein ( tein ).

Rooibos vám pomůže vypořádat se s alergiemi jako senná rýma, astma nebo ekzém. Při přímém použití na příslušnou část těla utišuje akné, svědění a ekzémy. Přiložením na zduřelou pokožku působí jako vhodný tišící prostředek při výměně kojeneckých plenek.

Rooibos je nekalorický nápoj vhodný při odtučňovací kůře.

Působením antioxidační látky obsažené v rooibosu se nabourává účinek volných radikálů, které způsobují proces stárnutí a oslabování imunitního systému.

Rooibos obsahuje železo, draslík a měď – důležité minerály pro látkovou výměnu. Během těhotenství a mateřské dovolené ztrácejí často matky větší množství železa. V rooibosu je velmi málo taninu, a proto není bráněno přísunu železa do těla jako u řady jiných nápojů. Dokáže také naplnit denní spotřebu vápníku, manganu a obzvláště fluóru významného v prevenci zubního kazu.

Rooibos obsahuje zinek nezbytný pro zdravý růst, stejně jako pro nervový systém nepostradatelné magnézium. Sodík má pozitivní vliv na rovnováhu tekutin v těle a kyselo-alkalickou vyváženost.

Protože neobsahuje kyselinu šťavelovou, mohou jej pít i osoby, které trpí ledvinovými kameny.

Rooibos působí zrána povzbudivě, přes den výtečně hasí žízeň a večer uvolňuje napětí.

Rooibos je nápoj pro každou příležitost – lze jej snadno připravit, pije se horký i studený. Vzhledem k tomu, že neobsahuje kofein, je možno ho požít v neomezeném množství. Horký rooibos lze ochutit cukrem, mlékem, citrónem, nebo medem. Skrze vysoký obsah minerálů je vhodný zejména pro sportovce. Nemá zároveň žádné kalorie – doporučuje se na hubnutí. Protože obsahuje jen nepatrné množství taninu, je mírně hořký a chutná i bez cukru.

Jaký vliv na pevnost kostí má železo se dozvíte v článku Železo se s vápníkem nesnese na ordinace.cz

Naučíme vás žít zdravěji.