Jáhly, neboli loupané proso, byly kdysi velmi rozšířená potravina, která ale na dlouhou dobu zmizela z našich stolů. Možná to bylo způsobeno i tím, že se jednalo o jídlo, které bylo obvyklé v chudších domácnostech a s rostoucím blahobytem se lidé na ně začali dívat trochu svrchu. A je to přitom škoda, protože jáhly jsou velmi prospěšné pro naše zdraví a rozhodně by měly navštěvovat rodinné stoly co nejčastěji.

Jáhly obsahují velké množství vitamínu B a lecitin, který reguluje úroveň cholesterolu v krvi, snižuje tlak  a zlepšuje naši paměť, což by měli pozitivně  ocenit nejen starší lidé, ale například i všichni studenti.

Z minerálů v nich najdeme hlavně vápník, který zlepšuje pevnost našich kostí, jeho nedostatek může vyvolávat osteoporózu. Dále železo, proto se jáhly doporučují pro nemocné s chudokrevností, draslík a křemík,  který naše tělo ho nutně potřebuje pro silné a zdravé vlasy, nehty, zuby a pokožku. Vysoký obsah fosforu v jáhlech pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy.

Mají vysoký obsah bílkovin a sacharidů, které se postupně v těle uvolňují a díky tomu jsou schopné tělu dodávat energii delší dobu. Jáhly jsou proto velmi prospěšná i při různých dietách. Pokud si dáme k snídani jáhlovou kaši a ještě obohatíme nějakými oříšky a rozinkami, tak získáme obrovské množství energie bez pocitu přejedení – jáhly jsou velmi lehce stravitelné.

Jáhly, hlavně v podobě různých kaší, jsou ideální pro každého, kdo má problémy s trávicím systémem, játry, ledvinami nebo žlučníkem.  Navíc se doporučují všem, kteří se zotavují po nějakých náročnějších operacích.

Jáhly neobsahují lepek a proto jsou vhodné pro bezlepkovou dietu. O tom, že VZP výrazně zvýšila příspěvky na bezlepkovou dietu, si přečtěte v článku na ordinace.cz.

Mnohé lidi asi překvapí i fakt, že je to výtečná potravina pokud máme problémy s horními cestami dýchacími, čili bychom se jim měli věnovat v sychravějších a chladnějších měsících. Zvláště pokud nás trápí rýma, tak je dobré je zařadit do jídelníčku na celou dobu nemoci. Dosti často se stává, že jen díky této úpravě stravování se naše tělo dokáže zotavit (regulují vlhkost čímž působí na naše sliznice) a to i bez užívání antibiotik, na která bychom si měli dávat pozor a užívat je opravdu jen v nejnutnějších případech.

Jáhly také obsahují antioxidanty, díky čemu chrání naše tělo před volnými radikály, tudíž i před vznikem rakoviny. Navíc pokud budeme chtít očistit organismus od různých škodlivých látek nějakou detoxikační kůrou, tak místo trápení se různými drahými přípravky prostě stačí zařadit zdravě připravované jáhly a hlavně kaši na každodenní menu. Efekt je zaručen. Několikadenní detoxikaci můžeme dělat jednou za půl roku, díky tomu si výrazně zlepšíme zdraví.