Jste si jisti, že čaj, který pijete, pochází opravdu z keřů čajovníku? Nemusí tomu tak být. Stejně jako v kávovinách nemusí být ani zrnko z kávovníku a v kávě kofein, kvůli kterému ji většina z nás pije. Pojďme si proto vysvětlit některé pojmy.

Čaj

Čaj pravý je označení pro výrobek z výhonků, listů pupenů a jemných částí zdřevnatělých stonků čajovníků Camellia sinensis. Může být černý, zelený nebo oolong v závislosti na míře fermentace.

V černém čaji pravém proběhla plná fermentace.

Zelený čaj pravý je nefermentovaný.

Oolong je polofermentovaný pravý čaj.

Bylinný čaj je z částí bylin nebo jejich směsi, nebo jejich směsi s ovocem, přičemž obsah bylin musí činit nejméně 50 procent hmotnosti. Seznam povolených bylin je součástí vyhlášky č. 330/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Ovocný čaj znamená, že jeho ovocná složka obsahuje nejméně 50 procent sušeného ovoce. 

  • Fermentace čaje je běžně užívané, ale nepřesné označení pro jeden z procesů při zpracování čaje. Z chemického hlediska se jedná o oxidaci.
  • Obsahují-li ovocné čaje, bylinné čaje a výrobky z čaje ovocného nebo bylinného kofein, musí být tato skutečnost uvedena na jejich obalu.
  • U čaje aromatizovaného musí být v blízkosti názvu uvedeno „aromatizovaný“ a u ovoněného čaje označení „ovoněný“.
  • Třezalka, pohanka a římský kmín obsahují fotosenzibilizující látky. Oběhovým systémem se dostávají do pokožky, kde jsou aktivovány slunečním zářením. Pokožka zčervená, svědí. Jsou-li součástí čajů, musí na jejich obalu být uvedeno „u citlivých osob možnost fotosenzibilizace“.

Káva

Zelená káva je ze sušených semen kávovníku rodu Coffea, zbavena pergamenové slupky.

Pražená káva je produkt získaný pražením zelené kávy.

Pražená káva bez kofeinu obsahuje nejvýše 0,1 % kofeinu v sušině.

Kávový extrakt pochází z pražené kávy a může mít různou koncentraci.

Rozpustná či instantní káva obsahuje nejméně 95 % hmotnosti sušiny na bázi kávy.

Kávoviny jsou výrobky získané pražením různých částí rostlin bohatých na polysacharidy. Nejčastěji bývají z pražených kořenů čekanky, nikoli však salátové. Nesmí se značit slovem káva.

Obilná kávovina je vyrobena z praženého ječmene, žita nebo pšenice.

Směsí kávovin jsou různé kávovinové suroviny včetně pražené mleté kávy.

 

Zdroj: časopis dTest