Součástí zdravého životního stylu je i takzvaná Vitální kuchyně, která čerpá své principy i z 3000 let staré východní filozofie, respektuje zdraví a vitalitu lidského těla. Vitální kuchyně upřednostňuje zapomenuté tradiční obiloviny, jako jsou například jáhly, špalda, ječmen nebo pohanka. V každém jídle jsou navíc zastoupeny minimálně tři z pěti základních chutí – pálivá, sladká, slaná, kyselá nebo hořká.

„Vitální kuchyně nenutí k odříkání, hladovění, dietám či počítaní kalorií, ale doporučuje vyváženou a pestrou stravu,“ říká odborná bioložka a specialistka na výživu Ivana Stenzlová, která koncept Vitální kuchyně sestavila.

Technologie přípravy pokrmů Vitální kuchyně zohledňuje šetrné zacházení s potravinami, aby došlo k minimální ztrátě zdraví prospěšných látek. Suroviny nejsou chemicky ani průmyslově upraveny, jsou v souladu s ročním obdobím a čerstvé.

Vitální kuchyně má i další specifika jako nahrazení bílé rafinované mouky a bílého rafinovaného cukru celozrnnou moukou a přírodními cukry s vysokým obsahem melasy. Pro snížení obsahu laktózy a caseinu je používáno sójové nebo kokosové mléko namísto kravského.

 Bez kořenících směsí a dochucovadel

Rovněž zapomeňte na nebezpečné ztužené tuky a průmyslově upravené oleje. Ve Vitální kuchyni se totiž vaří zásadně z kvalitních olejů lisovaných za studena nebo z lahodného přepuštěného másla.

Výsledná chuť pokrmů je dosažena pomocí čerstvých bylinek a koření, nikoliv kořenících směsí a různých dochucovadel. Je to vlastně částečně návrat k jednouché, chutné a zdravé stravě, kterou konzumovali v souladu s přírodou a jejími biorytmy naši předci. Z takto složených pokrmů dostává tělo základní živiny, které dovede strávit, vezme si z nich energii a neukládá je do tukových zásob.

Při dodržení přiměřeného množství a správném rozložení jednotlivých vitálních jídel nevzniká během dne žádné nárazové přetížení organizmu a funguje správně i spalování. Tělo se tak postupně a bez nárazových šoků z různých diet formuje do své normální váhy.

 Zapomeňte na chemii

„Vitální kuchyně je především radost z chutného jídla, které přináší našemu tělu zdraví a sílu,“ tvrdí Ivana Stenzlová, která se snaží tuto novinku rozšířit do gastronomických zařízení. „Lidé chtějí rychle zhubnout a vypadat dobře. Kámen úrazu je však v tom, že opomíjejí jaké potraviny a v jaké formě do sebe dostávají. Proto jsem se rozhodla spojit svoji odbornost s kuchařským uměním profesionálů a rozšířit Vitální kuchyni do povědomí lidí,“ říká specialistka na výživu.

Výběr víkendového menu nově zpestřuje o jídla Vitální kuchyně i Resort Svatá Kateřina. „Menu sestavujeme dle receptur Ivany Stenzlové. Suroviny volíme vždy v souladu s ročním obdobím a tam, kde je to při skladbě jídla možné i s využitím regionálních zdrojů od místních chovatelů a pěstitelů. Tak zajistíme, aby použité potraviny byly čerstvé, bez chemického ošetření nezbytného pro dlouhou přepravu a zachovaly si tak harmonizující účinek na lidské tělo,“ říká šéfkuchař Resortu Svatá Kateřina Milan Hejda.

„Zásady Vitální kuchyně jsou vlastně jednoduché. Zapomeňte na chemii, snažte se vše připravovat z těch nejkvalitnějších surovin a jezte dostatek zeleniny,“ dodává Milan Hejda.

Naučíme vás žít zdravěji.