Víte o tom, že váš jídelníček může být zdravý a ještě k tomu chytrý? Seznamte se s přehledem potravin, které podporují činnost mozku, zlepšují paměť a koncentraci.

Mozek je řídícím centrem celého těla, musíte ho stále trénovat, ale také ho dobře vyživovat, jen tak bude pracovat zdatně a spolehlivě.

Banány

Banány jsou bohatým zdrojem draslíku, jehož nedostatek má za následek únavu, nervozitu a horší schopnost soustředění.

Borůvky

Borůvky jsou velmi chutným, ale i zdravým „lékem“, jejich pravidelná konzumace zlepšuje paměť a pozornost. Zdravým koktejlem pro náš mozek jsou rozmixované borůvky se zakysaným nápojem.

Citron

Osvěžující chuť citronu dodává energii, osvěžuje mysl a usnadňuje schopnost přijímání nových informací. Také zvyšuje odolnost proti stresové zátěži a působí proti únavě.

Česnek

Španělé poeticky říkají, že česnek „dává planouti světlu paměti do pokročilého stáří“. Působí pozitivně na paměť a zvyšuje schopnost koncentrace.

Mandle

Mandle posilují paměť, zlepšují soustředění, duchapřítomnost a pohotovost a snižují negativní účinky stresu.

Mrkev

Skromná mrkev je doslova pokladnicí živin a cenných biolátek, zastavuje proces stárnutí a omlazuje organismus. Stimuluje látkovou výměnu v mozku, obzvlášť když se člověk učí něco nazpaměť.

Mořské ryby

Mořské ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou pro mozek elixírem. Mají pozitivní vliv na duševní svěžest, paměť a pozornost a zabraňují změnám nálad.

Ořechy

Mnozí badatelé poukazují na podobnost jádra vlašského ořechu s lidským mozkem a zdůrazňují jeho přínos pro výživu mozku. Ořechy by měly být nedílnou součástí výživných cereálních směsí.

Slunečnicová semínka

Semínka jsou bohatým zdrojem hořčíku, který je důležitý pro naši paměť a chuť do učení. Přidávané do jogurtu k snídani nám dodají energii a projasní naši mysl.

Sójové boby

Lecitin, které sójové boby obsahují, posiluje paměť, zlepšuje koncentraci, usnadňuje učení a přijímání nových informací a oddaluje projevy mentálního stárnutí.

Špenát

Špenát je bohatým zdrojem kyseliny listové, která má vliv na duševní svěžest, zvyšuje schopnost koncentrace, posiluje mozek a pomáhá proti slábnoucí paměti.

Zelí

Zelí zlepšuje schopnost soustředění a chrání mozek před působením škodlivých antioxidantů. Pravidelná konzumace kysaného zelí se osvědčila jako prostředek ke zlepšení mozkových a nervových funkcí a také pro uvolnění napětí.

Přečtěte si také: 20 zajímavostí o mozku na ordinace.cz