Mnozí lidé si nedokážou představit Vánoce bez kapra, a tak se v předvánočních dnech v ulicích měst vyrojí prodejci kaprů v gumových zástěrách s káděmi plných šupináčů i lysců. Jak uvádí státní veterinární správa (SVS), existuje několik spolehlivých ukazatelů, podle nichž poznáte, že jste si vybrali nejen správnou rybu, ale i správného prodejce, který dodržuje hygienické předpisy a kapry netýrá.

Při výběru kapra byste si na prvním místě měli všímat místa prodeje. Pokud je v kádi hlava na hlavě, běžte raději dál. Kapři by se také neměli dusit bez přívodu čerstvé vody. Hygienické požadavky se týkají i prodejců. Pokud nabízejí zabíjení kaprů, měli by pracovní desku udržovat čistou a zajistit odtok vody do kanalizace, povinností jsou pro ně holínky, rukavice a gumová zástěra. Samozřejmostí je zdravotní průkaz.

Lesklý dvoukilový šampion

Důležité je koupit rybu zdravou a čerstvou. Nejlepším indikátorem toho jsou oči, žábra a vrstva slizu. Pokud má ryba oči jasné, žábra světle narůžovělá a leskne se, je zdravá a čerstvá. Pozor však na ty s matnýma očima, červenými či šedými žábrami a celé obalené v matném bílém hlenu. Že bylo s rybou špatně zacházeno, poznáte i podle potrhaných ploutví. Samozřejmě se pak vyhněte leklým kaprům, kteří plavou břichem vzhůru.

Největší oblibě se většinou těší kapři okolo dvou kilo. Menší totiž mívají spoustu malých kostí, ti větší zas některým chutnají po bahně. „Bahno“ je však ve skutečnosti chutí rybího tuku, většinu ho má ryba v okolí břišní ploutve. Znalci tedy radí odkrojit bílou tukovou řasu u břicha, která bývá jasně ohraničená a tlustá 1 až 3 centimetrů. Tak by nemělo hrozit rozšíření nežádoucí chuti.

Na trhu bývají šupináči, takzvaní špígláci, kteří mají jen pár šupin, i lysci. Lysého kapra je však nutné stáhnout z kůže či ho alespoň důkladně očistit od slizu. Kůži má mnohem silnější než klasický šupináč, nemusí proto každému chutnat.

Před zabitím omráčit, do řeky nepouštět

Pokud prodejci nabízejí zabíjení kaprů, měli by to dělat rychle a šetrně po omráčení kapra paličkou. Nejčastěji se kaprovi nožem přeruší cévy a páteř za temenem. Kapra by neměli brát za skřele, ohrožovat mu oči či ho dokonce odšupinovávat zaživa. Státní veterinární správa doporučuje nechat si kapra zabít na místě a nestresovat ho dlouhou přepravou či pobytem ve vaně bez přísunu čerstvé vody.

Když už si kapra donesete domů, nedoporučuje se ho vypouštět do řeky či rybníka. Vyhladovělá ryba ze sádek v něm má sedmdesátiprocentní šanci, že do několika dní uhyne. SVS proto radí – pokud chcete o Vánocích udělat dobrý skutek směrem ke zvířátkům, kupte raději sýkorkám lůj nebo semínka.

Zdroj: dTest
Přečtěte si také:

Domácí měření krevního tlaku

na Ordinace.cz