Slavný český fotbalista Antonín Panenka říká, že ve vaření se docela vyzná. „Vystudoval jsem totiž v Poděbradech dálkově hotelovou školu. U maturity jsem měl připravit rostbíf, což bylo těžké, ale dobře jsem se připravoval a komisi příjemně překvapil,“ vzpomíná autor legendární penalty na ME 1976 v Bělehradě.

„Vaření patří k mým koníčkům. Myslím, že docela slušně zvládám polévky a omáčky,“ pyšní se dnes Antonín Panenka s tím, že navíc rád experimentuje. Někdy prý až moc. „Manželka mě ale z kuchyně vyhání, protože v ní vždycky udělám největší nepořádek,“ směje se fotbalista.

Antonín Panenka přiznává, že má rád sladkosti, hlavně palačinky. Přípravu moučníků však nechává raději na manželce. „Protože je umí báječně. Ostatně jsme jeden čas měli po roce 1989 v Praze na Vinohradech i vlastní cukrárnu. Pokud je na moučníku šlehačka nebo je v něm vaječný likér, je mi skoro jedno, jaký to je druh. Ty miluju.“

Vařit pro něj je zřejmě radost. Tvrdí totiž, že jí skoro všechno. Až na rajskou a koprovou omáčku. „Tuhle svou malou úchylku mám už od dětství, když nám na škole v přírodě udělali špatnou rajskou s kolínky a syrovou cibulí.

A jaký je jeho oblíbený recept? „Panenka v pařížském těstíčku se špagetami a hlávkovým salátem, které ve Vídni říkali parmský řízek. To jídlo totiž tak trochu zavánělo Itálií,“ uzavírá.