- 340 g bezlepkové mouky
- lžička soli
- lžička cukru
- 180 ml vody
- 1/2 kostky droždí
- 2 vejce
Smícháme droždí s vlažnou vodou a cukrem. Kvásek necháme kynout na teplém místě asi 15 minut.
Z hotového kvásku, mouky, soli a vejce vypracujeme vláčné hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout.
Z hotového těsta vypracujeme pizzu a zdobíme ji podle chuti.
Pečeme v předehřáté troubě na 230°C.
Přečtěte si také:
Je lepek nebezpečný?
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..