• 340 g bezlepkové mouky
  • lžička soli
  • lžička cukru
  • 180 ml vody
  • 1/2 kostky droždí
  • 2 vejce

Smícháme droždí s vlažnou vodou a cukrem. Kvásek necháme kynout na teplém místě asi 15 minut.

Z hotového kvásku, mouky, soli a vejce vypracujeme vláčné hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout.

Z hotového těsta vypracujeme pizzu a zdobíme ji podle chuti.

Pečeme v předehřáté troubě na 230°C.

Přečtěte si také:

Je lepek nebezpečný?

na Ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.