- 2 větší brambory
- 1 l vývaru
- 1 cibule
- 1 kysaná smetana
- 1 šálek namočených pohankových krupek
- 2 lžíce kopru
- 2 lžíce světlé pohankové mouky
- olej
Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme mouku a připravíme světlou zásmažku, kterou zalijeme vývarem a důkladně promícháme. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme do změknutí. Přidáme kopr, kysanou smetanou a pohankové krupky. Již nevaříme.
Přečtěte si také:
Jak napravit škody na zubech po vánočním mlsání
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..