• 2 větší brambory
  • 1 l vývaru
  • 1 cibule
  • 1 kysaná smetana
  • 1 šálek namočených pohankových krupek
  • 2 lžíce kopru
  • 2 lžíce světlé pohankové mouky
  • olej

Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme mouku a připravíme světlou zásmažku, kterou zalijeme vývarem a důkladně promícháme. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme do změknutí. Přidáme kopr, kysanou smetanou a pohankové krupky. Již nevaříme.

Přečtěte si také:

Jak napravit škody na zubech po vánočním mlsání

na Ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.