• 100 g pohankové mouky
  • 100 g bezlepkové mouky
  • prášek do pečiva
  • 180 g cukru krupice
  • 1 vanilkový puding
  • 2 vejce
  • 60 g oleje
  • 0,75 dcl mléka
  • 100 g nastrouhané mrkve

Vejce ušleháme s cukrem do pěny. Přidáme olej a všechny ostatní přísady. Lehce vše zamícháme ručním šlehačem a pak přidáme jemně natrouhanou mrkev. Nalijeme do vymazané a vysypané formy.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 40 až 45 minut.

Přečtěte si také:

Příspěvky zdravotních pojišťoven na bezlepkovou dietu 2015

na Ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.