- 150 g těstovin (kolínek)
- Čerstvý libeček
- Čerstvá saturejka
- Čerstvá šalvěj
- 100 g 30 % tvrdého sýru
- 2 bílky
- 1 dcl mléka
- 10 g oleje
- Vegeta koření
- Sůl
- 10 g oleje na vymazání formy
Kolínka uvaříme ve slané vodě doměkka, scedíme a propláchneme horkou vodou. Do kolínek vmícháme zelené koření nakrájené najemno, tvrdý sýr nakrájený na kostičky a okořeníme. Vše dáme do vymazané zapékací misky, zalijeme rozšlehanými bílky v mléce a zapečeme v troubě.
Žlučník nikdy nespí
Žlučníkové záchvaty se dostavují nejčastější v noci, a to jako důsledek konzumace nevhodného nebo velkého množství jídla přes den, případně nadměrné fyzické námahy. Při současné infekci v oblasti žlučových cest může dojít k akutnímu zánětu provázeném teplotou, třesavkou, zimnicí a bolestmi. Více o zánětu žlučníku se dozvíte v zajímavém článku.
Riziko vzniku žlučníkových kamenů snižuje, když výrazně omezíte přísun živočišných tuků. Na to je zapotřebí dbát už při výběru surovin a tepelném zpracování. Když maso, tak jen libové, nejlépe telecí, kuřecí, krůtí nebo králičí. A rozhodně se vyhýbejte čerstvému chlebu a pečivu.