- 1l hovězího vývaru
- 120g pórku
- 120g brambor
- 1ks bílek
- sůl, pažitka na ozdobu
Očištěný, omytý pórek nakrájíme na tenké plátky, oloupaný brambor nakrájený na malé kostičky vložíme do vroucího vývaru a vaříme doměkka.
Do hotové polévky vidličkou zašleháme bílek.
Polévku podle chuti dosolíme.
Před podáváním na talíři posypeme pažitkou.
Více o nových možnostech léčby cukrovky čtěte v článku Profesor Kvapil: Nastala nová éra v léčbě cukrovky, inzulín už nehraje hlavní roli na ordinace.cz
Diabetik nemusí držet přísnou dietu
Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.
Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.