• 40 g tvarohu
  • 30 g hladké mouky
  • 20 g sójové mouky
  • špetka soli
  • 1 pecička sladidla
  • 1 dia čokoláda
  • vejce na potření

Z uvedených surovin zpracujeme těsto a rozválíme na placku a vykrajujeme malé zubaté oválky nebo nakrájíme rádýlkem na tenké proužky a lehce smotáme do kuličky. Pokládáme na vymazaný plech, mráčky pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme na cca 170 °C cca 5–6 min do zrůžovění (informace o teplotě platí pro horkovzdušnou troubu). Po upečení necháme vystydnout a velmi lehce přestříkneme rozpuštěnou dia čokoládou.

Diabetik nemusí držet přísnou dietu

Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.

Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.