• 40 g rostlinného tuku Hera
  • 80 g tvarohu
  • 120 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 80 g ořechů
  • 1 vejce
  • 3 pecičky sladidla

Z tuku, tvarohu, mouky a soli vypracujeme těsto a uložíme na chvíli do lednice. Mezitím vyšleháme náplň z ořechů, vejce a sladidla. Tvarohové těsto rozválíme na placku cca 3–4 mm vysokou do tvaru obdélníku. Potřeme připravenou náplní z ořechů a stočíme jako roládu. Krájíme ostrým nožem cca 5 mm vysoká kolečka, pokládáme na vymaštěný plech a pečeme na 170 °C cca 8 min do zrůžovění (informace o teplotě platí pro horkovzdušnou troubu).

 

 

Diabetik nemusí držet přísnou dietu

Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.

Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.