• 6 vajec
  • 120 g krupicového cukru
  • 120 g polohrubé mouky
  • 25 g tmavého kakaového prášku
  • 6 polévkových lžic vařící vody
  • 2 kelímky 33% smetany ke šlehání
  • 300 g čerstvých jahod

Vejce s cukrem vyšleháme ručním mixérem do pěny, postupně opatrně zašleháme vařící vodu, opatrně zamícháme proseté kakao, mouku a nalijeme na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut (až lehce zhnědne).

Vytáhneme z trouby, přendáme i s papírem na vlhkou utěrku a zavineme do rolády.

Zchladlou roládu, rozmotáme, zbavíme papíru a plníme smetnou ušlehanou dotuha, do které jsme přimíchali omyté, na kousky nakrájené jahody. Opět zamotáme a dáme vychladit do ledničky.

Před podáváním posypeme jemně cukrem.

Diabetik nemusí držet přísnou dietu

Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.

Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.