Čerstvé ostružiny jsou skvělým zdrojem vitaminu C, látky nezbytné pro naše zdraví, silnou imunitu a detoxikaci organismu. Konzumace ostružin je tedy vhodná při léčbě nemocí z nachlazení a infekčních onemocnění, angíny, chřipky, kašle, zánětu dutin a pod., stejně jako pro rekonvalescenci po nemocech, kterou nám pomohou urychlit.

Dále jsou velmi bohaté na karoteny, silné antioxidanty, které nás zbavují volných radikálů, regenerují sliznice a dodávají zdravou barvu naší pleti.

Pravým nutričním pokladem ostružin jsou rostlinná barviva ze skupiny bioflavonoidů a anthokyanů, které mají mimořádné antioxidační, protizánětlivé a dokonce i protinádorové účinky. Dva roky starý výzkum prokázal, že barviva obsažená v ostružinách účinně potlačují množení nádorových buněk, a to zejména u nádorů střeva, plic a prsu. Tato barviva jsou hojně obsažena ve všech druzích bobulového ovoce, přičemž platí, že čím sytější barva plodů, tím více účinných látek. A právě ostružiny jsou tak díky téměř černému zbarvení v podílu bioflavonoidů a anthokyanů přeborníkem – například malin, které mají podobné složení účinných látek, bychom k dosažení podobného efektu museli zkonzumovat trojnásobné množství.

Bioflavonoidy posilují a regenerují cévní stěny, zlepšují průtok krve, posilují vazivo a celkově zpomalují stárnutí a chřadnutí organismu. Tyto látky jsou nesmírně důležité hlavně pro ty z nás, kteří trpí cévními potížemi, jako jsou křečové žíly, vysoký krevní tlak, hemoroidy, nebo problémy s erekcí u mužů, což potvrdily i odborné výzkumy. Ostružiny jsou tedy výborné jako prevence výše jmenovaných potíží, ale i jako podpora jejich léčby.

Rostlinná barviva účinně chrání chrupavky a vazy před působením škodlivých volných radikálů, což je důležité v prevenci degenerativních kloubních onemocnění, a mají i řadu dalších pozitivních účinků: zpomalují stárnutí, chrání pokožku před účinky slunečního záření, pomáhají předcházet ateroskleróze a dokonce mají výrazné protinádorové účinky. Podporují regenerační procesy a hojení zranění, a to včetně mikroskopických poranění svalů a vazů.

Protizánětlivé působení bioflavonoidů je důvodem, proč jsou ostružiny často v přírodním léčitelství používány i proti revmatismu a některým onemocněním trávicího traktu. Protizánětlivý efekt ostružin je navíc podpořen vysokým obsahem přírodních salycilátů (ze stejného důvodu je však toto ovoce nevhodné pro osoby s nesnášenlivostí acylpyrinu).

Ostružiny jsou také účinným detoxikačním prostředkem, chrání játra a oči, mírní průjem a pomáhají předcházet trombózám.

Ostružiny obsahují 70-80 % vody a rychle vstřebatelné ovocné cukry.

Co do účinnosti je samozřejmě nejlepší konzumace čerstvých plodů, můžete si je ale i zamrazit, usušit, zavařit jako kompot nebo z nich připravit sirup. Konzervací se v nich sice sníží obsah vitaminu C, vysoký podíl rostlinných barviv však zůstane zachován.

Přečtěte si také:

Létem to nekončí, klíšťata jsou aktivní i na podzim

na Ordinace.cz