Časopis dTest testoval osmnáct smetan ke šlehání. S jakým výsledkem?

  • Z 18 testovaných smetan ke šlehání se z jedné vůbec nepovedlo šlehačku udělat. Některým ke kvalitní našlehané pěně nepomohla ani éčka.
  • Jen osm výrobků nepouštělo tekutinu a osm dobře drželo tvar.
  • Z hlediska chuti byla nejlépe hodnocena smetana ke šlehání OLMA s obsahem 33 % tuku, ošetřená vysokou pasterací, v kelímku s obsahem 210 g.
  • Naopak nejnižší hodnocení z hlediska chuti udělili posuzovatelé smetaně ke šlehání Mleczarska v Lowiczu s 30 % tuku, s ošetřením UHT, v krabičce tetrapack s obsahem200 g. Měla chuť „méně sladkou, méně příjemnou, mírně vařivou a vůni bez odchylek“. Posuzovatelé také zaznamenali vadu konzistence – zřetelný výskyt kaseinových vloček. Navíc se jí nepodařilo přeměnit ve šlehačku, protože místo ní vznikla jakási hrouda tuku uprostřed tekutiny.
  • Ve dvou testovaných výrobcích byly objeveny tukové hrudky viditelné ještě před šleháním. Šlo o šlehačku de luxe s obsahem 40 % tuku z Mlékárny Kunín, UHT, v plastovém kelímku o obsahu200 g. Ojediněle se tukové hrudky vyskytovaly také ve smetaně ke šlehání Kaufland / Milblu (z kódu na obalu vyplývá, že výrobcem byl Moravia Lacto) s 33 % tuku, pasterovaná, krabička tetrapack s obsahem 250 ml.

 

Zdroj: Časopis dTest