Bílý čaj se dříve označoval jako čaj císařů, protože byl tak vzácný, že si jej běžný člověk nemohl dovolit. Bílý čaj se totiž zpracovává z mladých a ještě nerozinutých čajových lístků. Ty se mohou sbírat jen během krátkého období roku a bílý čaj se tak prakticky stává nepřirozenějším a „nejčistším“ čajem.

Bílý čaj nemá jen lahodnou a jemnou chuť ale zároveň je díky přítomnosti účinných přírodních antioxidantů obsažených v tříslovinách velice prospěšný lidskému tělu.

Antioxidanty zabraňují předčasnému stárnutí, udržují lidské tělo v dobré kondici, pomáhají v boji proti bakteriím a virům, snižují hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, prospívají srdci, kostem i zažívání a zlepšují imunitní systém člověka. Podle odborníků jsou antioxidanty významným pomocníkem v prevenci i léčbě srdečně-cévních onemocnění a některých druhů rakoviny.

Bílý čaj je účinnou zbraní proti stresu. Kromě toho že je s pitím čaje spojena relaxace, obsahuje také aminokyselinu L-theanine, která zvyšuje množství serotoninu, dopaminu a gamma-aminomáselných kyselin v mozku, čímž pozitivně ovlivňuje lidskou psychiku a umožňuje redukovat psychický stres. Nicméně měli bychom mít na paměti, že pitím bílého čaje deprese a stres zcela nezmizí. Funguje spíše jako prevence.

Nedávné klinické testy bílého čaje provedené německými farmakology prokázaly přítomnost látek omezující růst a množení tukových buněk. Bílý čaj může napomáhat snižování nadváhy. I v tomto případě platí, že je nutné jej chápat spíše jako doplněk stravy při dietách a jako prevenci proti obezitě, rozhodně od něj nelze očekávat převratné, rychlé a samovolné ubývání na váze.

Přečtěte si také: Nová metoda léčby srdce poškozeného těžkým infarktem na ordinace.cz

Naučíme vás žít zdravěji.