Pokud se chcete zbavit celulitidy, vyhýbejte se máslu a sádlu, nesolte a omezte pití kávy a alkoholu.

Celulitida neboli „pomerančová kůže“ trápí většinu dívek a žen bez ohledu na výšku, váhu nebo typ postavy. Není způsobena nadváhou, i když se s rostoucí nadváhou obvykle zhoršuje.

Pomerančová kůže je způsobena hromaděním tukových buněk v podkoží, následným zhoršením zásobení kůže krví a odtoku tekutin z tkáně. Kvůli tomu také dochází k poškození vaziva a snížení pružnosti tkáně. Problémové oblasti jsou hlavně stehna, hýždě a břicho. Muži to mají díky jinému uspořádání vaziva snadnější, přesto ani jim se celulitida nevyhýbá. Rizikové období je pro ně stejně jako u dívek dospívání.

Odpusťte si kávu a alkohol

Jak na celulitidu vyzrát? Základem je zdravý jídelníček a pitný režim, vhodná pohybová aktivita a také podpora prokrvení a odtoku tekutin z postižené oblasti (masážemi, lymfodrenážemi).

Pokud se tedy nechcete potýkat s pomerančovou kůží, dopřejte tělu dostatek ovoce a zeleniny, hlavně v čerstvém stavu, dále ryby a mořské živočichy, celozrnné obilniny, semínka a ořechy, mléčné výrobky s nižším obsahem tuku.

Odpusťte si kávu a alkohol, místo toho pijte alespoň 2,5-3 litry neslazených tekutin denně (bylinné, zelené a ovocné čaje, vodu s nízkým obsahem sodíku, v malém množství střídejte i minerálky).

Z tuků vynechte máslo a sádlo, na pečivo si raději namažte třeba tvarohové pomazánky. Omezte i používání margarínu ve studené kuchyni a olejů při tepelné úpravě jídla. Ideální je naopak přidávat do salátů či hotových jídel trochu kvalitního oleje (například olivového či slunečnicového), nejlépe lisovaného za studena.

 

Zdroj: www.viscojis.cz/teens